COVID-19 i demografske promjene postaju glavni pokretači automatizacije

Raste potražnja za tehnologijom koja omogućuje tvrtkama poslovanje na internetu, a automatizacija je proširenje tog procesa kojim se povećava efikasnost poslovanja i eliminiraju 'dosadni' dijelovi procesa

48
pokretači automatizacije

Kako bi se uspješno nosila s pandemijom i nedostatkom radne snage poduzeća širom svijeta, a osobito u državama poput Australije i Japana u kojima je manjak radne snage sve izraženiji, morat će povećati produktivnost primjenom novih tehnologija i automatizacijom poslovnih i proizvodnih procesa. Ovu poruku poslao je Bernard Salt, generalni direktor tvrtke The Demographic Group, s virtualne konferencije koju je organizirala tvrtka UiPath.

U Australiji je, na primjer, godišnji porast radno sposobnog stanovništva u posljednjih 60 godina iznosio oko 150.000. Očekuje se da će se ta brojka u predstojećim godinama smanjiti na oko 100 tisuća, jer će se pripadnici baby boom povlačiti s tržišta rada brže nego što će milenijalci na njega ulaziti.

Još je gora situacija u Japanu, gdje je broj radno sposobnog stanovništva opada od 1995., rekao je Salt, pozivajući se na podatke iz Odjela za demografiju Ujedinjenih naroda. To je dodatno ubrzalo automatizaciju u zemlji koja je inače globalni predvodnik u tom procesu, dodao je.

U tom kontekstu, Salt – koji slovi za jednog od vodećih australskih društvenih komentatora – pozvao je radnike da se prilagode ovim sumornim ekonomskim promjenama koje je usporedio s s meteoritom koji je pogodio Zemlju, prisiljavajući sve oblike poslovnog života da se prilagode novim načinima rada.

Prijelaz na internet

“Mnoga su poduzeća prilično dobro reagirala, a dio te priče je i automatizacija”, rekao je Salt. “No, postoji nešto što je mnogo teže učiniti, a to je ostati pozitivan i optimističan… kako bismo stvorili novi gospodarski model koji će nas voditi naprijed”.

Kao industrije koje će imati veliku ulogu u gospodarskom oporavku Salt je istaknuo one koje su dobro reagirale na krizu: logistiku, transport, distribuciju, skladištenje. Te su industrije ojačale zahvaljujući povećanoj internetskoj kupovini.

U tehnološkom sektoru tražit će se menadžeri za multimediju i programeri web stranica, rekao je Salt pozivajući se na podatke Australskog zavoda za statistiku prema kojima se interes za te poslove udvostručio tijekom veljače i ožujka ove godine.

Raste potražnja za tehnologijom koja omogućuje tvrtkama poslovanje na internetu, a automatizacija je proširenje tog procesa kojim se povećava efikasnost poslovanja i eliminiraju ‘dosadni’ dijelovi procesa”, rekao je Salt, dodavši kako će to ljudima omogućiti da budu kreativniji i poduzetniji.

Automatizacija smanjuje rizike

Paul Loke, direktor informacijske sigurnosti u financijskom odjelu singapurske Vlade, ističe pak da automatizacija pridonosi standardizaciji procesa, čime se značajno smanjuju rizici za organizaciju.

Kao primjer naveo e kako slastičarna u susjedstvu automatizacijom može standardizirati kvalitetu svojih keksa u usporedbi s onima koji se proizvode ručno, Skeptici bi mogli postaviti je li takav standardizirani proizvod bolji ili lošiji od onog proizvedenog na tradicionalni, ručni način.

“Automatizacija daje istu konzistenciju i skalabilna je jer možete ugraditi neograničen broj strojeva za izradu kolača u usporedbi s ljudskim rukama koje se s vremenom umore”, pojasnio je Loke.

No, projekti automatizacije, posebno oni koji uključuju robotizaciju, često imaju problema sa skaliranjem na razini cijelih poduzeća. Da bi automatizacija uspjela, poslovni menadžment i informacijsko-tehnološki odjel moraju zajedno upravljati programom automatizacije, ističe Shaun Ryan, partner u PriceWaterhouseCoopersu.

“Automatizacija često nije strateški dobro postavljena na razini poduzeća”, upozorava Ryan.

“Proces često započinje kao Proof of Concept [dokaz koncepta] ili kao kratkoročno taktičko rješenje, a direktori IT-ija vide ga kao visokorizičan proces koji ne zadovoljava standarde i tehnički je zahtjevan. Dakle, nužno je poboljšati suradnju između poslovnih i tehnoloških menadžera kako bi se problem doista riješio”, zaključio je Ryan.