Dolina vodika proizvodit će 5000 tona zelenog vodika godišnje

Projekt obuhvaća cijeli lanac vrijednosti korištenja obnovljivog vodika: od proizvodnje, skladištenja i distribucije do njegove konačne upotrebe u različitim sektorima, posebice u industriji te kopnenom i pomorskom prometu

56
proizvodnja vodika
[Izvor: Pixabay]

Dolina vodika Sjeverni Jadran je transnacionalni projekt na kojem surađuju Italija, Slovenija i Hrvatska, a financira ga Europska komisija. Projekt je pokrenut u rujnu prošle godine i trajat će šest godina. Partnerstvo uključuje 37 organizacija – poduzeća, sveučilišta, instituta i drugih javnih ustanova iz sve tri zemlje sudionice. One će razviti 17 pilot projekata za proizvodnju više od pet tisuća tona zelenog vodika godišnje.

Proizvedeni vodik će se plasirati energetski intenzivnoj industriji kojoj je, kaže direktorica Sektora za održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori Marija Šćulac, vodik jedina mogućnost dekarbonizacije.

Ideja je da se osnuje institucija koja će nadživjeti sam projekt, a okupila bi sve interesente koji se bave vodikom, rekao je načelnik Sektora za energetsku politiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić. “Dvadeset posto proizvedenog vodika će biti međuregionalno raspoređeno i dijelit ćemo ga među regijama.”.

Projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran obuhvaća cijeli lanac vrijednosti korištenja obnovljivog vodika: od proizvodnje, skladištenja i distribucije do njegove konačne upotrebe u različitim sektorima, posebice u industriji te kopnenom i pomorskom prometu.

Vjekoslav Jukić smatra da je prometni sektor najzreliji da prihvati vodik: “Volio bih vodik vidjeti u javnom gradskom prijevozu, a plan je i da se dizelske lokomotive jednom prebace na to gorivo.”

Ivana Jukić iz creske tvrtke Active Solera u Francuskoj je sudjelovala u razvoju tehnologije koja komunalni otpad pretvara u vodik. Sada Active Solera razvija jedan takav projekt: “Planiramo transformirati ukupni nereciklabilni otpad kako bi se proizvela dovoljna količina čistog vodika koja odgovara petini ukupne potrošnje energije na arhipelagu. Proizvodimo čisti energent iz nečega što je predstavljalo problem i trošak, a to je otpad”.

>>Hrvatska će kroz transnacionalni projekt dobiti Regionalni centar za vodik