Beč širi mrežu punionica za automobile na električni pogon

Do 2020. u Beču će biti postavljeno tisuću novih punionica za električne automobile. Građani se mogu uključiti u projekt kupnjom vrijednosnih kupona

80
punionica za automobile na električni pogon
Bečka dogradonačelnica Maria Vassilakou i gradska viječnica Ulli Sima: Postavljanje postaja za punjenje električnih automobila važan je element postizanja ekološke mobilnosti

Broj stanovnika u Beču je u proteklih deset godina porastao za 200.000, a time se povećalo i prometno opterećenje. Rast glavnog austrijskog grada za sobom povlači i potrebu za pronalaženjem ekološki prihvatljivih načina prijevoza te se stoga proširuje i javna mreža postaja za punjenje električnih automobila. Do 2020. u Beču će biti postavljeno tisuću novih punionica za automobile na električni pogon.

Prvih 230 postaja trebalo bi biti izgrađeno do sredine 2018. godine. U prvom će koraku u svakom od 23 bečka okruga biti izgrađeno po pet postaja za brzo napajanje za dva električna automobila snage 11 kW. Ostale postaje bit će postavljene do 2020. godine.

>>Kvaliteta stanovanja: Urbana obnova austrijske metropole

Prilikom odabira lokacija u obzir je uzet niz kriterija: od atraktivnosti preko povezanosti s električnom mrežom do ekonomičnosti. Novi sustav trebao bi omogućiti jednostavno i brzo punjenje. Korisnici će pri tom na raspolaganju imati karticu za punjenje i mobilnu aplikaciju. Uporaba punionice ograničena je na tri sata. Troškovi će se obračunavati sukladno preuzetoj količini energije i vremenu punjenja, što u Beču predstavlja potpuni novitet.

I građani se mogu uključiti u projekt

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečka tvrtka za opskrbu energijom Wien Energie, koja poziva sve zainteresirane građane da se i sami uključe u financiranje izgradnje novih punionica. Participacija građana provodit će se putem kupon paketa u vrijednosti od 250 eura koji se već sada mogu kupiti putem interneta.

Kupci će u narednih pet godina svake godine dobivati kupon u vrijednosti od 55 eura. Taj će se kupon moći iskoristiti za punjenje električnih automobila, ali i za plaćanje drugih usluga poduzeća Wien Energie. Kupon će se također moći zamijeniti za karte za javni prijevoz te iskoristiti u filijalama SPAR-a. Na tržište će za početak biti plasirano 2500 takvih paketa.

>>Prijavite se na Vienna Start-up 2018.

U Beču i okolici već postoji 500 javnih punionica za električne automobile. Vlasnici takvih automobila svoje ljubimce uz pomoć kartice Wien Energie mogu puniti i na postajama drugih ponuđača diljem Austrije. Riječ je o ukupno 1600 postaja, a njihov bi se broj do kraja ove godine trebao povećati na 2000. Lokacije pojedinačnih punionica dostupne su i putem aplikacije te na web stranici .

“Postavljanje postaja za punjenje električnih automobila u Beču, osim razvoja javnog prijevoza, još  je jedan važan element postizanja ekološke mobilnosti”, objasnila je prilikom predstavljanja prvih novih punionica bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

>>Parklet – zelene oaze na gradskim ulicama

Dogradonačelnica Beča i gradska pročelnica za promet i zaštitu klime Maria Vassilakou istaknula je tom prilikom da se do 2030. emisije CO2 po stanovniku moraju drastično smanjiti, što će dugoročno poboljšati kvalitetu zraka i zdravlje budućih stanovnika glavnog austrijskog grada.