Eskalacija trgovinskog rata Kine i SAD-a vratila bitcoin iznad 11.000 dolara

Bitcoin je reagirao rastom u trenutku kada je Kina po prvi put nakon 11 godina dopustila da vrijednost njene valute probije granicu od sedam juana za dolar, što je potaknulo strah od mogućeg valutnog rata

176
bitcoin

Bitcoin je u ponedjeljak porastao za 9 posto, nakon što je dio ulagača u njemu potražio utočište zbog daljnjeg zaoštravanja trgovinskog rata između Sedinjenih Američkih Država i Kine. Po prvi puta nakon sredine srpnja probio je granicu od 11.000 američkih dolara. Prema podacima CoinDeska vrijednost vodeće svjetske kriptovalute dosegnula je 11.860 dolara, što je njena najviša razina u posljednja tri tjedna. Vrijednost bitcoina sada predstavlja gotovo 70 posto ukupne vrijednosti globalnog tržišta kriptovaluta, navodi CoinMarketCap.

Bitcoin kao “sigurna luka”

S druge strane globalna tržišta dionica klize sve niže zbog obnovljenog osjećaja nesigurnosti nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna najavio da će uvesti nove 10-postotne carine na kinesku robu vrijednu 300 milijardi dolara.

Paneuropski indeks Stoxx 600 u ponedjeljak je pao za 1,6 posto, dok je MSCI, najobuhvatniji indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana, pao za 2,5 posto. Dow futures izgubio je pak oko sto bodova.

Analitičari su se ranije sukobljavali oko toga može li bitcoin biti utočište ulagačima u slučaju eskalacije trgovinskog rata između Kine I SAD-a.

“Bitcoin se može upotrijebiti za mnoge stvari, a jedna od najvažnijih je da može preuzeti ulogu digitalnog zata”, uvjeren je Charles Hayter, izvršni direktor platforme za usporedbu digitalnih valuta CryptoCompare, prenosi CNBC. “Već smo vidjeli da bitcoin brzo reagira na makroekonomske nesigurnosti te postaje smjerokaz za povlačenje u sigurnu imovinu.”

Deprecijacija juana

Bitcoin je reagirao rastom u trenutku kada je Kina po prvi put nakon 11 godina dopustila da vrijednost njene valute probije granicu od sedam juana za dolar, što je potaknulo strah od mogućeg valutnog rata.

Narodna banka Kine postavila je srednji dnevni tečaj kineske valute na 6,9225 juana za dolar, što je njena najslabija razina od prosinca prošle godine.

Simon Peters, analitičar trgovačke platforme eToro, smatra da bi zbog deprecijacije juana kineski ulagači mogli težiti diversifikaciji portfelja. “S obzirom na to da kineski ulagači imaju veliki udjel među ulagačima u kriptovalute, postoji velika mogućnost da su se neki okrenuli ka bitcoinu.”

Bitcoin u ovoj godini raste. U posjednja tri mjeseca je udvostručio vrijednost, no još uvijek se nije vratio na rekordnu ovogodišnju razinu od 13.880 dolara, a kamoli na rekordnu vrijednost od gotovo 20.000 dolara s kraja 2017.godine.

Rastu bitcoina pripomogle su i vijesti o velikim kompanijama poput Facebooka koje planiraju lansirati vlasite kriptovalute. Ifacebook je u lipnju najavio da planira lansirati kriptovalutu pod nazivom Libra.

>>Bitcoin vs Libra: Koje su ključne razlike između dviju kriptovaluta

>>Facebook pokreće globalnu digitalnu valutu Libra

Iako su dvije digitalne valute vrlo različite – a Facebookova je još daleko od lansiranja – stručnjaci smatraju kako bi Facebookova inicijativa mogla pripomoći legitimizaciji bitcoina I drugih kriptovaluta. No, regulatori širom svijeta na vijest o Facebookovim planovima regirali su vrlo sumnjičavo zbog rizika koje bi Libra mogla predstavljati za financijski sustav.

Facebook nije jedina velika tvrtka koja je zainteresirana za kriptovalute. Svjetski div u području financijskih usluga Fidelity osnovao je poseban odjel posvećen digitalnoj imovini, dok su Starbucks, Microsoft i vlasnik Njujorške burze Intercontinental Exchange zajedno podržali projekt kriptovalute pod nazivom Bakkt.