Studio 3LHD i Arta projektiranje predali ponude za obnovu hotela Plitvice

Prema dokumentaciji objavljenoj u Narodnim novinama Arhitektonski studio 3LHD predao je ponudu vrijednu 5,6 milijuna kuna dok je ponuda tvrtke Arta projektiranje veća za 25 tisuća kuna

501
Hotel Plitvice
Hotel Plitvice građen je od 1954 do 1957. godine, a dizajnirao ga je arhitekt Marijan Haberle. U vrijeme kada je izgrađen bio je prvi hotel A kategorije u Hrvatskoj i okolici,. Smatra se jednim od najboljih arhitektonskih ostvarenja među zgradama javne namjene u poslijeratnoj hrvatskoj arhitekturi

Na natječaj za izradu projektne dokumentacije za obnovu hotela Plitvice koji se nalazi u sastavu nacionalnog parka Plitvička jezera stigle su dvije obvezujuće ponude. Prema dokumentaciji objavljenoj u Narodnim novinama Arhitektonski studio 3LHD predao je ponudu vrijednu 5,6 milijuna kuna dok je ponuda tvrtke Arta projektiranje veća za 25 tisuća kuna.

Hotel Plitvice građen je od 1954 do 1957. godine, a dizajnirao ga je arhitekt Marijan Haberle. U vrijeme kada je izgrađen bio je prvi hotel A kategorije u Hrvatskoj i okolici. Smatra se jednim od najboljih arhitektonskih ostvarenja među zgradama javne namjene u poslijeratnoj hrvatskoj arhitekturi.

Hotel je, na žalost, godinama zapušten i devastiran, Danas ima samo dvije zvjezdice, a prilikom posljednje  obnove 1996., napravljene su izmjene koje nisu u skladu s izvornim projektom. Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvice Tomislav Kovačević najavio je da u njegovu obnovu planiraju uložiti 100 milijuna kuna.

Hotel Plitvice ima status zaštićenog kuturnog dobra i moguće ga je renovirati isključivo u skladu s važečom konzervatorskom studijom. Tijekom rekonstrukcije hotela 1996. neki dijelovi hotela su premješteni. Riječje prije svega o glavnom ulazu u hotel koji će planiranom rekonstrukcijom biti vraćen u izvorno stanje.

Rok za odabir projektanta je mjesec dana. Slijedi raspisivanje za troškovnik, a ravnatelj Kovačević procjenjuje da radovi neće početi prije zime iduće godine. Obnovljeni hotel trebao bi biti otvoren 2021. godine.

>>Hotel Plitvice obnovit će se ovoga puta prema izvornoj ideji

>>Plitvice: Tri investicije vrijedne 85 milijuna kuna

Obnova u izvornom stilu

Obnovom bi Hotel Plitvice trebao vratiti kategoriju koju je zbog zapuštenosti izgubio. Između ostaloga, smanjit će se broj soba s 51 na najviše 38, a povećat će se njihova površina. Interijer će biti preuređen: prilikom obnove hotela projektanti bi trebali revitalizirati izvorne Haberleove ideje, a istovremeno u njih uklopiti moderne elemente kako bi zadovoljili potrebe današnjih gostiju.

Tako bi sadašnja televizijska dvorana trebala postati moderna konferencijska dvorana, terasa hotela dobit će rasvjetu, mazut će biti zamijenjen modernijim energentima, a uspostavit će se novi sustav za odvod oborinskih voda i odvoz smeća.

U zajedničkim prostorima vratit će originalni mramorni podovi, recepcija će se vratiti na izvornu poziciju, uklonit će knauf kojim su obloženi ovalni stupovi u predvorju hotela kako bi im se vratio originalni izgled.

U izvorno stanje trebao bi se vratiti i prostor nekadašnje kavane. Uklonit će se nadograđeni ulaz u hotel koji je prilikom obnove 1996. dobio kružni tok. Takvo rješenje pokazalo se promašenim zbog nagiba terena  – nefunkcionalnim za manevar autobusa, pa čak i automobila. Uklonit će se i zimski vrt dodan prilikom obnove 1996. godine.

Dvije sobe u retro stilu

Najmanje dvije smještajne jedinice trebale bi biti uređene u originalnom, retro stilu. To znači da će površina i unutranje uređenja soba ostati kakvi su bili nakon otvaranja hotela 1958. godine, bez televizora i bez pristupa internetu.

Uz konferencijsku dvoranu Hotel Plitvice trebao bi dobiti wellness te vinski bar, a novi sadržaj bit će osmišljen i u prostoru nekadašnjeg noćnog kluba koji je danas zatvoren. Temeljito će se obnoviti pročelje i krovište.

>>Ako redovito uređujete apartmane, ne morate se bojati konkurencije

>>Marilia de Oliveira: Kako ću dovesti Brazilce na odmor u Hrvatsku

Prilikom odabira projektanta ponuđena cijena može donijeti najviše petimu ukupnog broja bodova. Obje prijavljene tvrtke imaju dosta iskustva i dobre reference u obnovi hotela. Studio 3LHD projektirao je Maistrine hotele Lone i Park te hotel LN Garden u kineskom Giangzhou. Tvrtka Arta projektiranje zasližna je pak za lošinjski boutique hotel Alhambra & Ville Auguste u kojem je radila i unutarnji dizajn, te za obnovu Hotela Bellevue s pet zvezdica  koji također posluje unutar Grupe Jadranka.