Bitcoin se “prikrada” rekordnoj vrijednosti iz prosinca 2017.

S bitcoinom se u petak ujutro trgovalo po cijeni 18.322,21 dolar, što je, prema podacima CoinDeska, najviša razina od prosinca 2017. godine kada je dosegnuo rekordnu vrijednost od 19.783 dolara

56
bitcoin

Bitcoin se po prvi put nakon prosinca 2017. popeo iznad 18.000 dolara. Tako se streloviti uspon kriptovaluta u ovoj godini nastavlja.

S bitcoinom se u petak ujutro trgovalo po cijeni 18.322,21 dolar što je, prema podacima CoinDeska, najviša razina od 20. prosinca 2017. godine.

U ovoj godini bitcoin je porastao za više od 150 posto, ponajviše zahvaljujući fiskalnim poticajima koji su reakcija na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i interesu velikih ulagača poput Paul Tudor Jonesa i Stanley Druckenmillera.

Bitcoin se tako “prikrada” rekordnoj vrijednosti od 19.783 dolara koju je dosegnuo krajem 2017. godine u kojoj su vrijednosti nekih kriptovaluta naglo narasle. No, nakon toga mjehur je pukao i bitcoin se iduće godine srozao na samo 3122 dolara.

Mnogi zagovaratelji kriptovaluta tvrde da je priča ovoga puta drugačija. Industrija kriptovaluta dobila je podršku kroz poteze Fidelity Investmentsa, Squarea i PayPala.

PayPal je nedavno omogućio svojim korisnicima da kupuju, drže i prodaju virtualne valute. Iduće godine PayPal će svojim korisnicima omogućiti da prilikom kupnje plaćaju kriptovalutama.

Tržišna kapitalizacija bitcoina, koja se izračunava množenjem ukupnog broja bitcoina u optjecaju s vrijednošću jedne jedinice, sada iznosi 337,2 milijarde dolara, što je više od 331,8 milijardi dolara koliko je iznosila u prosincu 2017. godine, pokazuju podaci CoinMarketCapa.

“Tržišna kapitalizacija bitcoina sada je veća unatoč tome što je njegova vrijednost nešto manja jer u sustavu ima više bitcoina nego 2017.”, pojasnio je Adam Vettese, tržišni analitičar na internetskoj platformi za ulaganje eToro u srijedu za CNBC putem e-pošte. “Ponuda se povećala za otprilike 10,75 posto u odnosu na prethodnu rekordnu vrijednost.”

Ukupan broj bitcoina koji može biti proizveden ograničen je na 21 milijun. Kriptovaluta je na proljeće doživjela ključni tehnički događaj poznat pod nazivom “halving” kojim je prepolovljena nagrada takozvanim rudarima, onima koji svojim aktivnostima povećavaju količinu bitcoina dostupnu na tržištima, prepolovljena.

>>Vrijednost ethereuma u ovoj godini porasla za 230 posto