BKS Bank u Hrvatskoj: Ukupna bilanca premašila 8 milijardi eura

Osobito pozitivan razvoj bilježe ukupna bilanca, obujam kreditnih plasmana te primarna sredstva koja su narasla na skoro 6 milijardi eura

u 8:34 Zadnja izmjena: 28.08.2018 u 18:27
112
BKS Bank
Predsjednica Uprave BKS Bank, Herta Stockbauer, i direktori podružnice BKS Banke u Hrvatskoj, Juraj Pezelj (lijevo) i Tihomir Zadražil (desno)

BKS Bank iza sebe ima vrlo zadovoljavajuće prvo polugodište. Osobito pozitivan razvoj bilježe ukupna bilanca, obujam kreditnih plasmana te primarna sredstva koja su narasla na skoro 6 milijardi eura. Dobit razdoblja u Hrvatskoj narasla je za 142 posto na 3,3 milijuna eura, navodi se u priopćenju Banke.

Osvrt na prošlost pokazuje koliko se BKS Bank dobro razvijala u posljednjih pet godina. “30. lipnja 2013. naša ukupna bilanca iznosila je 6,70 milijardi eura, s 30. lipnjem 2018. ona je iznosila 8,07 milijardi eura što odgovara rastu od otprilike 20 posto. Dobit razdoblja usred financijske krize 2013. iznosila je 20,8 milijuna eura, danas pred sobom imamo izvještaj s dobiti od 32,6 milijuna eura“, rekla je predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer u osvrtu na poslovanje društva.

“Zadovoljni smo što je prihod od kamata snažno rastao, uz istodoban nastavak pada rezervacija za rizike. To je rezultiralo neto prihodom od kamata nakon rezervacija za rizike u iznosu od 56,6 milijuna eura (+23,8 %). U danom tržišnom okruženju to predstavlja više nego respektabilan rast”.

Druga važna komponenta prihoda BKS Bank su prihodi od provizija i naknada. Neto prihodi od provizija i naknada porasli su 5,5 posto na 27,4 milijuna eura. Tome su osobito pridonijele naknade iz platnog prometa i kreditnog poslovanja, rekla je Stockbauer.

Administrativni troškovi narasli su za 10,1 posto na 58 milijuna eura. Na rezultat je nepovoljno utjecao visok rast troškova zaposlenih uslijed zaključenja kolektivnog ugovora sa skoro dvostrukim iznosima. Prihodi razdoblja od oko 32,6 milijuna eura  na razini su prethodne godine.

Već spomenuto prelaženje granice od 8 milijardi eura u ukupnoj bilanci odražava se u primarnim sredstvima kao i u ukupnim kreditnim plasmanima. “Mnoge tvrtke ponovno investiraju pri čemu rado koriste naše znanje u financiranju. Potraživanja prema klijentima od početka godine narasla su za 5,5% na izvrsnih 5,81 milijardi eura“, izvješćuje gospođa Stockbauer. Od siječnja do lipnja 2018. BKS Bank odobrila je nove kredite u ukupnom iznosu od 850,2 milijuna eura.

Direktori podružnice u Hrvatskoj Juraj Pezelj i Tihomir Zadražil iza sebe imaju vrlo dobro prvo polugodište, navodi se u priopćenju. Ostvarena dobit u prvom polugodištu narasla je s 1,3 na 3,3 milijuna eura (+142,1%).

>>BKS Bank u 2017. ostvario rekordnu dobit od 68 milijuna eura

“Poslovanje je znatno premašilo naša očekivanja. Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj i dalje je u porastu, turizam se dobro razvija. Tvrtke koriste pozitivnu ekonomsku situaciju za investicije“, kaže Zadražil.

Ta situacija rezultirala je dobrim kreditnim poslovanjem. Glavna podružnica BKS Banke u Hrvatskoj u prvom je polugodištu odobrila nove kredite u ukupnom iznosu od 52,6 milijuna eura i povećala ukupni kreditni portfelj za 31,8 posto na 248,8 milijuna eura. Depoziti klijentima narasli su sa 104,7 na 118,6 milijuna eura. Pezelj je istaknuo da su primarna sredstva “primarna sredstva važan izvor financiranja za BKS Banku“.

BKS-leasing Croatia

BKS-leasing Croatia d.o.o. u prvih šest mjeseci financiralo je automobile, strojeve i nekretnine u ukupnoj vrijednosti od 13,2 milijuna eura. Plasman leasinga društva ukupno je iznosio 48,5 milijuna eura što predstavlja rast od 12,8 posto u odnosu na završni rezultat 2017. godine.