David Rafalovsky, Sberbank: Banke su pravi fintech

"Moramo biti brzi. Put od ideje do usluge mora biti što kraći: Govorimo o tjednima, ne o godinama”, poručuje Michael Gorriz, voditelj informatičkog odjela banke Standard Chartered

92

Banke moraju prihvatiti poslovne modele tehnoloških tvrtki kako bi zadržale svoju poziciju, poručuju vodeći ljudi financijskog sektora s konferencije East Tech West koja se u organizaciji CNBC-ja održava u kineskom gradu Guangzhouu.

“Uvjeren sam da su mnoge banke, možda ne baš sve, u dobroj poziciji da izgrade potpuno nove proizvode“, rekao je u ponedjeljak David Rafalovsky, šef tehnološkog odjela Sberbanka, ruske banke u državnom vlasništvu, tijekom panela održanog na konferenciji.

Rafalovsky je izrazio frustraciju izdvajanjem fintecha odnosno financijskih tehnologija u posebnu kategoriju koja predstavlja prijetnju bankama. “Mi smo fintech”, tvrdi Rafalovsky te dodaje da vodeće kreditne institucije nimalo ne zaostaju s tehnološkim rješenjima u odnosu na fintech startupove.

Pritisak novih igrača

Gromila novih igrača izašla je na tržište sa željom da se nadmeće s etabliranim bankama. U Europi su bankarske aplikacije koje nude Monzo, Revolut i N26 privukle milijune korisnika zahvaljujući jednostavnom korisničkom sučelju i nepostojanju naknada.

Dodatni pritisak na banke stvaraju tehnološki divovi poput Applea, Facebooka i sada Googlea koji ulaze u područje financijskih usluga. Apple je početkom godine u partnerstvu s Goldman Sachsom lansirao kreditnu karticu, Facebook je objavio inicijativu o pokretanju kriptovalute libre, a Google će iduće godine u partnerstvu sa Citigroupom i Federalnom kreditnom unijom Stanford ponuditi transakcijske račune.

Za Standard Chartered ključno je osigurati da interni informatički tim funkcionira “poput fintecha”, rekao je Michael Gorriz, voditelj informatičkog odjela banke. “Svaka banka, bez iznimke, mora svladati tehnologiju kako bi poboljšala korisničko iskustvo.”

“Moramo biti brzi”, kaže Gorriz te dodaje da put od ideje do usluge mora biti što kraći: “Govorimo o tjednima, ne o godinama”. Također, rekao je da je Standard Chartered uložio u niz fintech tvrtki kao partner kako bi osigurao primjenu njihovih tehnologija u banci. „Ali, ako to nije dovoljno, osnovali smo i vlastite fintech tvrtke.”

Henry Ma glavni je informatički direktor WeBanke, internetske banke koju podržava kineski tehnološki gigant Tencent. Podsjetio je na koristi koje tehnološke inovacije donose u području financijskih usluga, pogotovo kada je riječ o ljudima koji imaju ograničen pristup bankarskim uslugama ili ga uopće nemaju.

Zlatna prilika

“Tehnologija zapravo pruža ‘zlatnu priliku’ da obuhvatimo tržište koje je do sada bilo netaknuto”, tumači Ma. Svjetska banka navodi da je 1,7 milijardi odraslih osoba “bez banke”, što znači da nemaju račun u financijskoj instituciji.

Rafalovsky iz Sberbanke smatra da će banke koje prežive tranziciju dugoročno djelovati više poput Facebooka ili Googlea, te da će nuditi dobre proizvode. “Njihovi proizvodi moraju se razvijati. Banke moraju evoluirati i funkcionirati kao što to čine tehnološke kompanije.”

S tim se složio i Henry Ma iz WeBanke. “Banke bi se trebale ponašati poput tehnoloških kompanija”, rekao je, dodajući da je njegova banka koja nema poslovnica mnogo uložila u zapošljavanje inženjera i znanstvenika specijaliziranih za analizu podataka. “Banke bi trebale puno više ulagati u temeljnu tehnologiju kako bi ponovno postale konkurentne.”