EBRD financira dovršetak koridora Vc u Hrvatskoj

EBRD će kreditom financirati dovršetak 17.5 kilometara duge dionice između Belog Manastira i mosta Halašica te 5 kilometarsku dionicu od Belog Manastira do granice s Republikom Mađarskom

77
koridor Vc

Europska banka za obnovu i razvoj kreditom u iznosu od 55 milijuna eura financira dovršetak hrvatske dionice paneuropskog koridora Vc: 17.5 kilometara dugačku dionicu između Belog Manastira i mosta Halašica te 5 kilometarsku dionicu od Belog Manastira do granice s Republikom Mađarskom. Ovom investicijom Hrvatska čini veliki korak ka dubljoj Europskoj integraciji.

Projekt također obuhvaća mjere nadzora i prevencije onečišćenja okoliša u skladu s nacionalnim i EU standardima uključujući i mjere zaštite od poplava, a proces izgradnje omogućiti će zapošljavanje i stručno usavršavanje mladih ljudi što je od izuzetne važnosti obzirom na visoku stopu nezaposlenosti.

Dovršenjem hrvatske dionice autoceste prema mađarskoj granici povećati će se regionalna povezanost i protočnost prometnog pravca. Ovim kreditom EBRD nastavlja svoja ulaganja u koridor Vc u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno cijenimo podršku EBRD-a na ovom važnom infrastrukturnom projektu. EBRD je jedan od naših najvažnijih investicijskih partnera kako u privatnom tako i u javnom sektoru, kroz ulaganja u održivu infrastrukturu, što predstavlja ključne preduvjete za dugoročni ekonomski rast. Radujemo se daljnjoj suradnji s EBRD-om u Hrvatskoj te smo uvjereni da će EBRD prepoznati potrebu za novim proizvodima obzirom na trenutne gospodarske okolnosti”, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske.

Najkraća cestovna veza između istočne i južne Hrvatske

Koridor Vc glavna je međunarodna prometna poveznica Mađarske, istočne Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem, a proteže se od Budimpešte do luke Ploče. Iako većina rute dužine 702 kilometra prolazi kroz teritorij Bosne i Hercegovine, to će ujedno biti i najkraća cestovna veza između istočne i južne Hrvatske.

Kredit EBRD-a prati dodatno financiranje od strane Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 52 milijuna eura, a nositelj kredita je HAC.

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, istaknula je kako ovaj ugovor predstavlja još jednu prekretnicu u dovršetku važnog transeuropskog koridora.

>>Potpisan ugovor o nastavku gradnje koridora Vc kroz Baranju

“Ovaj ugovor se temelji na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji HAC-a i EBRD-a te predstavlja veliki korak ka ostvarenju europskih integracija. Ovom investicijom EBRD pokazuje svoju podršku hrvatskom gospodarstvu, što je od iznimne važnosti u izazovnim vremenima uslijed pandemije koronavirusa”, izjavila je Zinchuk.

“Želimo zahvaliti EBRD-u na podršci u ovom važnom projektu. Cijenimo dugogodišnju suradnju koja je pomogla razvoju sektora autocesta u Hrvatskoj. Ovo je prioritetni projekt za Hrvatsku i od iznimnog je značaja za razvoj Slavonije i Baranje”, rekao je Boris Huzjan, predsjednik uprave HAC-a.

EBRD je svoj prvi projekt u Hrvatskoj realizirao 1994. godine, a do danas je u Hrvatsku kroz 218 projekata uložio više od 3,9 milijardi eura. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni sektor, financijske institucije i energetiku.