Facebook i JP Morgan u Baselu s bankarima raspravljali o libri

Predstavnici konzorcija su na konferenciji predstavili središnjim bankarima svoje planove o lansiranju libre, navodi se u priopćenju Banke za međunarodna poravnanja

39
libra
Banka za međunarodna poravnanja (BIS) je najstarija međunarodna financijska institucija, osnovana 1930. kao dioničko društvo sa sjedištem u Švicarskoj, u Baselu. Članice BIS-a, a ujedno i dioničari, su središnje banke

Predstavnici Facebooka i J.P. Morgana sastali su se u ponedjeljak u Baselu s predstavnicima Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS). Teme je bila libra, stabilna kriptovaluta koju planira pokrenuti konzorcij koji predvodi Facebook.

BIS je najstarija međunarodna financijska institucija, osnovana 1930. godine kao dioničko društvo sa sjedištem u Švicarskoj, u Baselu. Članice BIS-a, a ujedno i dioničari, su središnje banke. BIS trenutačno okuplja 60 članica.

Predstavnici konzorcija su na sastanku predstavili središnjim bankarima svoje planove o lansiranju libre, navodi se u priopćenju Banke za međunarodna poravnanja.

Sastanak je sazvala radna grupa koju je inicirala Grupa G7 kako bi preispitala ideju o izdavanju “stabilnih kriptovaluta” poput Facebookove libre. Sastankom je predsjedao Benoit Coeure, član izvršnog odbora Europske središnje banke.

Regulator postavlja ljestvicu visoko

“Stabilne kriptovalute su nova tehnologija koja još nije testirana, osobito na razini globalnog platnog sustava”, rekao je Coeure. “One stvaraju niz ozbiljnih rizika povezanih s prioritetima javne politike. Regulatorna ljestvica za odobravanje bit će visoka.”

Financial Times izvijestio je u nedjelju da su se predstavnici Facebooka trebali sastati s dužnosnicima 26 središnjih banaka, uključujući američki FED i Englesku središnju banku. Ni BIS ni Europska središnja banka nisu potvrdili koje su središnje banke bile prisutne na sastanku.

Facebook je lansiranje svoje kriptovalute najavio u lipnju, no ubrzo se suočio s negativnom reakcijom regulatora i političara.

>>Facebook pokreće globalnu digitalnu valutu Libra

>>Bitcoin vs Libra: Koje su ključne razlike između dviju kriptovaluta

Iza libre uz Facebook stoji konzorcij koji nosi isto ime kao kriptovaluta, Libra, u kojem je niz etabliranih kompanija poput Vise, Ubera i Coinbasea. Za razliku od bitcoina, libra bi se temeljila na stvarnoj imovini što bi omogućilo da održava stabilnu vrijednost.

Libra potaknula regulatore da ozbiljno shvate kriptovalute

Nakon sastanka s bankarima David Marcus, izvršni direktor Facebookove inicijative za izdavanje kriptovalute, rekao je da libra ne bi mogla ugroziti monetarni suverenitet država.

“Nastavit ćemo surađivati ​​sa središnjim bankama, regulatorima i zakonodavcima kako bismo otklonili njihovu zabrinutost oko dizajna i poslovnog modela libre”, poručio je Marcus u tvitu.

Vodeći ljudi financijske industrije smatraju da je ideju o reguliranju libre dobra jer prisiljava političare da ozbiljno razmotre ovu vrstu imovine koju su do sada izbjegavale i vlade i financijske institucije.

Čini se da je libra čak potaknula neke središnje banke da ozbiljnije razmotre kreiranje vlastitih kriptovaluta. Narodna banka Kine nedavno je priopćila kako je blizu lansiranje vlastite digitalne valute, a guverner Banke Engleske Mark Carney iznio je ideju o stvaranju rezervne digitalne valute.

Coeure je nedavno rekao da Europska središnja banka mora intenzivnije razmotriti ideju o kreiranju digitalne valute koju podržava vlada.

>>J. P. Morgan pokreće vlastitu kriptovalutu kako bi transformirao platni promet

J. P. Morgan je također razvio vlastitu kriptovalutu za podmirivanje transakcija između klijenata u prometu na veliko. Digitalni token, nazvan “JPM Coin”, vezan je uz vrijednost američkog dolara, tako da njegova vrijednost ne može značajno oscilirati kao što je slučaj s ostalim kriptovalutama.