Generali preuzima poslovanje Izvor osiguranja u Hrvatskoj

Prijenos osiguravateljnog portfelja neće utjecati na obveze prema postojećim klijentima Izvor osiguranja. Istodobno, strane su se složile kako neće iznositi daljnje pojedinosti o kupoprodajnoj cijeni i drugim uvjetima

270
Generali preuzima Izvor osiguranje

Generali je potpisao ugovor o stjecanju poslovanja Izvor osiguranja d.d. u Hrvatskoj, osiguravatelja specijaliziranog za neživotna osiguranja, kroz transakciju dijela poslovanja. Transakcija s ciljem dodatne konsolidacije položaja Generali osiguranja na hrvatskom tržištu bit će finalizirana po odobrenju nadležnih nadzornih i tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Prijenos osiguravateljnog portfelja neće utjecati na obveze prema postojećim klijentima Izvor osiguranja. Istodobno, strane su se složile kako neće iznositi daljnje pojedinosti o kupoprodajnoj cijeni i drugim uvjetima.

“Ponosni smo što nastavljamo jačati svoju poziciju na hrvatskom tržištu uz dobrodošlicu klijentima Izvor osiguranja. Istovremeno, radujemo se pružiti im usluge najviše kvalitete kroz inovativne, pristupačne i personalizirane proizvode. Jačamo našu predanost provedbi strategije Generali 2021 u Hrvatskoj i cijeloj regiji Austrije, srednjoistočne Europe i Rusije, čineći ponudu što atraktivnijom našim klijentima, sa željom da im postanemo cjeloživotni osiguravateljni partneri”, rekao je Luciano Cirinà, regionalni voditelj za Austriju, srednjoistočnu Europu & Rusiju i CEO Generali CEE Holdinga.

Osnovano 2011. godine, Izvor osiguranje je osiguravateljno društvo u privatnom vlasništvu, specijalizirano za neživotna osiguranja na hrvatskom tržištu. Ponuda uključuje širok raspon osiguranja: obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, kasko osiguranje motornih vozila, osiguranje imovine, putno osiguranje, osiguranje od nezgode i druge vrste osiguranja.

>>Mario Carini novi CEO Generali osiguranja

Četvrti osiguravatelj u Hrvatskoj

Prema posljednjim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, Izvor osiguranje je u prvih devet mjeseci zabilježilo bruto zaračunatu premiju u iznosu od 52,24 milijuna kuna (porast od 15,93 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem). Generali je u istom razdoblju zaračunao bruto premiju 611,76 milijuna kuna (porast od 12,36 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem).  Zbrojeno to predstavlja 8,14 posto u ukupno zaračunatoj premiji hrvatskih osiguravatelja, što Generali čini četvrtim najvećim osiguravajućim društvom u Hrvatskoj.

Veće udjele u bruto zaračunatoj premiji imaju Croatia osiguranje (27.40%), Allianz Zagreb (13,15%) i Wiener osiguranje VIG (8,99%). Vodeću petorku zatvara Adriatic osiguranje (nekada Jadransko) s udjelom od 6,61 posto.

Ako promatramo samo neživotna osiguranja, sa zbrojenom zaračunatom bruto premijom od 484,58 milijuna kuna Generali i Izvor zajedno imaju udjel od 8,36 posto u ukupnoj premiji, što ih svrstava na peto mjesto među hrvatskim osiguravajućim društvima.

Generali je u Hrvatskoj prisutan od 2002. godine. Dio je Generali Grupe čija je matična kompanija Assicurazioni Generali osnovana 1831. godine, a sjedište joj je u Trstu. Kroz Regionalni ured za Austriju, srednjoistočnu Europu i Rusiju smješten u Pragu, Grupa pokriva 13 zemalja regije među kojima je i Hrvatska. Jedan je od tri vodeća osiguravatelja u regiji. Generali je u lani u Hrvatskoj zabilježio ukupno povećanje bruto zaračunate premije za 26,1 posto na 716 milijuna kuna, dosegavši tržišni udio od 7,3 posto.

Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, a u 2018. zabilježio je ukupni premijski prihod veći od 66 milijardi eura. S gotovo 71 tisućom zaposlenih koji skrbe o 61 milijuna klijenata, Generali ima vodeću poziciju u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi.

>>Popis osiguravatelja u Hrvatskoj