Amazon i Visa testiraju sustav za plaćanje skeniranjem dlana

Amazon u partnerstvu s Visom testira sustav za plaćanje skeniranjem dlana, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na dobro upućene neimenovane izvore

86
plaćanje skeniranjem dlana

Tehnološki div Amazon radi na povezivanju kreditnih karticama s dlanovima korisnika kako bi u fizičkim trgovinama omogućio plaćanje skeniranjem dlana, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na dobro upućene izvore.

Iako je Amazonov plan u ranoj razvojnoj fazi, kompanija navodno već surađuje s Visom na testiranju terminala, a o projektu su razgovarali s Mastercardom, JPMorgan Chaseom, Wells Fargom i Synchrony Financialom.

Kompanija je prethodno prijavila patent za “beskontaktni biometrijski identifikacijski sustav” koji sadrži “skener ruku” za izradu slike nečijeg dlana.

Wall Street Journal u tekstu razmatra Amazonove ideje o novim modelima plaćanja u fizičkim trgovinama i kako bi se to moglo uskladiti s kreditnim karticama raznih izdavatelja. Cilj je da Amazon integrira svoje modele u redovne financijske tokove.

Kompanija iz Seattlea ima velike planove za širenje mreže svojih prodavaonica Amazon Go u kojima se oslanja na kamere i senzore koji prate što kupci uzimaju s polica i što vraćaju. Blagajne i redovi za plaćanje kupljene robe su suvišni jer se kupcima roba naplaćuje preko kreditnih kartica nakon što napuste trgovinu ili putem glasovnog sustava za plaćanje Amazon Pay.

>>Amazon otvorio trgovinu u kojoj nema blagajni ni redova

Najveći izazov za Amazon će biti kako odagnati zabrinutost izdavatelja i korisnika kartica oko detektiranja mogućih prevara i upravljanja podacima koje će prikupiti skeniranjem.

Podaci prikupljeni s terminala čuvali bi se u Amazonovu oblaku i koristili bi se za proučavanje potrošačkih navika na Amazon.comu, navodi Wall Street Journal.