HNB: Ubrzan rast realnog BDP-a u trećem kvartalu

Godišnji rast plasmana banaka na kraju rujna usporio je na 3,0 posto, čemu je pridonio nastavak smanjivanja kreditiranja poduzeća

u 22:18 Zadnja izmjena: 18.11.2019 u 14:27
34

Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima tijekom trećeg tromjesečja 2019. ubrzao se rast realnog BDP-a, nezaposlenost se, nakon stagnacije u drugom tromjesečju, nastavila smanjivati, dok je rast zaposlenosti usporio, navodi se u priopćenju Hrvatske narodne banke nakon sjednice Savjeta HNB-a održane u četvrtak.

U trećem tromjesečju blago se ubrzao rast nominalnih bruto plaća pri čemu su plaće porasle u javnom i privatnom sektoru. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena zadržala se u rujnu na razini od 0,8 posto, koliko je iznosila i u kolovozu. Troškovi financiranja uglavnom su nastavili padati, čemu pridonosi i akomodativna monetarna politika.

Godišnji rast plasmana banaka na kraju rujna usporio je na 3,0 posto, čemu je pridonio nastavak smanjivanja kreditiranja poduzeća. Višak proračuna opće države u drugom je tromjesečju 2019. bio nešto manji od 2,5 milijarde kuna, što je za otprilike 200 milijuna kuna više nego u istom tromjesečju prethodne godine. Pritom je snažan rast prihoda, podržan povoljnim utjecajem rasta osobne potrošnje i uvoza te većim korištenjem EU fondova, bio poništen podjednakim povećanjem rashoda.

Savjet HNB-a suglasio s prijedlogom Slatinske banke da član uprave te banke bude Oliver Klesinger, dok je  Hrvatskoj poštanskoj banci odobreno pripajanje HPB–Stambene štedionice.

>>Savjet HNB-a odobrio novu Upravu HPB-a na čelu s Markom Badurinom