HNB: Ubrzan rast realnog BDP-a u trećem kvartalu

Godišnji rast plasmana banaka na kraju rujna usporio je na 3,0 posto, čemu je pridonio nastavak smanjivanja kreditiranja poduzeća

52

Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima tijekom trećeg tromjesečja 2019. ubrzao se rast realnog BDP-a, nezaposlenost se, nakon stagnacije u drugom tromjesečju, nastavila smanjivati, dok je rast zaposlenosti usporio, navodi se u priopćenju Hrvatske narodne banke nakon sjednice Savjeta HNB-a održane u četvrtak.

U trećem tromjesečju blago se ubrzao rast nominalnih bruto plaća pri čemu su plaće porasle u javnom i privatnom sektoru. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena zadržala se u rujnu na razini od 0,8 posto, koliko je iznosila i u kolovozu. Troškovi financiranja uglavnom su nastavili padati, čemu pridonosi i akomodativna monetarna politika.

Godišnji rast plasmana banaka na kraju rujna usporio je na 3,0 posto, čemu je pridonio nastavak smanjivanja kreditiranja poduzeća. Višak proračuna opće države u drugom je tromjesečju 2019. bio nešto manji od 2,5 milijarde kuna, što je za otprilike 200 milijuna kuna više nego u istom tromjesečju prethodne godine. Pritom je snažan rast prihoda, podržan povoljnim utjecajem rasta osobne potrošnje i uvoza te većim korištenjem EU fondova, bio poništen podjednakim povećanjem rashoda.

Savjet HNB-a suglasio s prijedlogom Slatinske banke da član uprave te banke bude Oliver Klesinger, dok je  Hrvatskoj poštanskoj banci odobreno pripajanje HPB–Stambene štedionice.

>>Savjet HNB-a odobrio novu Upravu HPB-a na čelu s Markom Badurinom