HPB poslao obvezujuću ponudu za preuzimanje Jadranske banke

"Jadranska banka nam je interesantna jer pokriva tržište srednje Dalmacije koje zbog turizma – ali ne samo zbog toga – smatramo propulzivnim. Zanima nas cijela Dalmacija, ne samo Šibenik i srednja Dalmacija", objsnio je Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a

163
preuzimanje Jadranske banke

Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je u petak da je Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) uputila obvezujuću ponudu za preuzimanje  Jadranske banke.

“HPB ima namjeru preuzeti vlasnički udio u Jadranskoj banci te je 20. travnja uputila obvezujuću ponudu za kupnju i prijenos dionica postojećem većinskom vlasniku Jadranske banke – Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka”, navodi se u priopćenju HPB-a objavljenom preko Zagrebačke burze.

Za potrebe provedbe moguće transakcije potrebno je ishoditi i odobrenja, pa je ponuda u tom smislu uvjetovana prethodnom suglasnosti regulatora, ali i prethodnim suglasnostima
Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB, napominje se u priopćenju.

S obzirom na to da dionice Jadranske banke nisu uvrštene na tržište, transakcija će biti provedena izvan burze.

HPB nije u obvezi objaviti javnu ponudu za preuzimanje jer prema Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava DAB predstavlja i manjinske dioničare Jadranske banke, podsjeća HPB u prioćenju.

Preuzimanje Jadranske banke – prilika za širenje u Dalmaciji

DAB je početkom listopada 2015. otvorio sanacijski postupak nad Jadranskom bankom, a sredinom veljače prošle godine objavio javni poziv za kupnju stopostotnog udjela u Jadranskoj banci. Rok za dostavu obvezujućih ponuda istekao je u svibnju prošle godine.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić u prosincu je preuzimanje manjih banaka naveo kao jednu od mogućnosti za rast.

“Jadranska banka nam je interesantna jer pokriva tržište srednje Dalmacije koje zbog turizma – ali ne samo zbog toga – smatramo propulzivnim. Zanima nas cijela Dalmacija, ne samo Šibenik i srednja Dalmacija. A zanima nas i znamo li napraviti dobar due diligence, možemo li pripojiti manju banku. Taj ishod će nam pokazati ima li za nas prostora kod još neke od manjih banaka”, rekao je Vuić na predbožićnom susretu s novinarima.

Kao ostale četiri prilike za rast HPB-a Vuić je tada naveo unapređenje postojeće mreže i usluga, digitalni razvoj, suradnju s Hrvatskom poštom i suradnju s dijasporom.