Marić odustaje od ukidanja poreza na promet nekretninama

Porez na promet nekretnina plaća se u iznosu od 3 posto od vrijednosti nekretnine, a prihod je općinskih i gradskih proračuna

37
porez na promet nekretninama
Ministar financija Zdravko Marić

Usprkos najave ministra financija Zdravka Marića, čini se da porez na promet nekretninama neće biti ukinut od 1. siječnja iduće godine, piše list 24 sata pozivajući se na neslužbeni izvor. Porez na promet nekretninama trebao je biti ukinut u okviru novog kruga poreznih reformi u kojem bi trebali biti snižene stope poreza na dohodak i poreza na dobit.

Porez na promet nekretninama plaća se u iznosu od 3 posto od vrijednosti nekretnine, a prihod je općinskih i gradskih proračuna. Do prije nekoliko godina iznosio je 5 posto, ali prethodna Vlada koju je vodio Andrej Plenković ga je u dva navrata snižavala, prvo na 4 posto pa zatim na 3 posto.

“Porez na promet nekretninama od tri posto ostaje i sljedeće godine. U programu Vlade je najava da će se ukinuti do kraja mandata i to ćemo ispuniti, ali neće biti dio ovog paketa rasterećenja”, potvrdio je “visokopozicionirani sugovornik iz Vlade” za 24 sata.

>>Kakve izmjene u poreznom sustavu priprema Vlada

Ministar financija Zdravko Marić najavio je ukidanje poreza na promet nekretninama na sastanku s Udrugom gradova krajem srpnja. Najavljeno je i smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, što utječe na manje prihode od prireza, koji je također prihod gradova i općina.

Pa su se čelnici gradova i općina okupljeni u svojim udrugama koje vode HDZ-ovci Željko Turk i Martin Baričević pobunili. Oglasili su se priopćenjem u kojem su poručili da bi to bio veliki udar na gradske i općinske proračune. Od poreza na promet nekretninama izgubili bi godišnje oko 1,1 milijardu kuna, a zbog smanjivanje poreza na dohodak izgubili bi ukupno 3,1 milijardu kuna.

Najveći pojedinačni gubitnik bio bi, naravno, Grad Zagreb koji je samo od poreza na promet nekretninama lani uprihodio 308 milijuna kuna.