Ugostitelji ponovo pod povećalom porezne uprave

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada broja izdanih računa, istaknuo je ministar Marić uz najavu da će Porezna uprava to proanalizirati i reagirati ako se utvrde nepravilnosti

217
porezni prihodi u svibnju
Ministar financija Zdravko Marić

Uoči sjednice Vlade održan je u srijedu uži kabinet Vlade. Nakon sjednice užeg kabineta ministar financija Zdravko Marić prokomentirao je situaciju s državnim proračunom. Porezni prihodi u svibnju su bili upola manji nego lani.

“Još dok je izbijala kriza i kada su krenule mjere ‘zatvaranja’ gospodarstva , 19. i 20. ožujka, rekli smo da će svibanj biti najizazovniji kada je riječ o prihodovnoj strani proračuna jer će se tada osjetiti puni učinak ‘zatvaranja’ gospodarstva. Travanj je ipak povukao jedan dio naplate poreznih davanja s početka ožujka. I to se pokazalo točnim“, rekao je ministar Marić.

Uplaćeni doprinosi manji za četvrtinu

Indeks poreznih prihoda za svibanj iznosi 48,7, što znači da su porezni prihodi u svibnju ove godine upola manji u usporedbi s prihodima u istom lanjskom razdoblju. Indeks za doprinose iznosi 73,2, što znači da je uplaćeno oko 27 posto manje doprinosa nego u svibnju prošle godine.

“Nemam namjeru išta uljepšavati. Ovo su službene brojke i one su vrlo jasne. Međutim, treba uzeti u obzir da je ove godine svibanj završio vikendom. Lani je 31. svibnja bio petak, a ove godine je to bila nedjelja. To znači da smo ove godine u svibnju imali dva radna dana manje nego lani. Kada to uzmete u obzir i pribrojite ono što je sjelo u proračun u ponedjeljak kao refleksija tog vikenda, onda je indeks poreznih prihoda na razini 60 pa pad iznosi 40 posto, a indeks doprinosa je na razini 77,5 što znači da je pad iznosi 22,5 posto“, istaknuo je Marić.

“Bez namjere da nešto uljepšavam“, dodao je, „ponavljam da smo rekli kako će svibanj biti najizazovniji ako se COVID-19 neće širiti. U protivnom bi slučaju svaki sljedeći mjesec bio teži.”

Vrijednost fiskaliziranih računa manja za 18 posto

Ministarstvo financija prati i trendove s fiskaliziranim računima i to na dnevnoj razini, no Marić upozorava da to pokriva petinu do četvrtine ukupnih aktivnosti. “Najbolji izvor podataka bio bi PDV obrazac ali on ima određeno kašnjenje“, dodao je.

>>Zdravko Marić: Nismo gluhi, nijemi, ni slijepi

>>Zdravko Marić: Vrijednost fiskaliziranih računa pala je za 40 posto

“Podsjećam vas da smo travanj, kada je riječ o vrijednosti fiskaliziranih računa, završili s ukupnim minusom od oko 40 posto u usporedbi s travnjem prošle godine. U svibnju je minus oko 18 posto. Ako promatramo djelatnosti, trgovina na malo je u padu oko 5 posto. No, ako bismo samo malo skratili razdoblje – znate da je 4. svibnja krenula relaksacija mjera poglavito u trgovini na malo, da su otvorene trgovine neprehrambenom robom – onda je pad samo 0,7 posto“, razložio je ministar financija.

Ugostiteljstvo privuklo pozornost poreznika

“U pojedinim djelatnostima, prvenstveno u ugostiteljstvu i turizmu, indeksi su još uvijek puno niži, odnosno stope pada su puno veće. Otkako su krenule mjere relaksacije za ugostiteljske objekte (11. svibnja), indeks za svibanj je na razini 40, što znači da je pad oko 60 posto. Ako gledate cijeli svibanj, pad je, naravno, nešto veći.“

Ministar Marić istaknuo je da je pozornost Porezne uprave privukao podatak da je ugostiteljstvo jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada broja izdanih računa.

“Vrijednost fiskaliziranih računa je najrelevantniji pokazatelj, ali istovremeno pratimo i druge pokazatelje. Porezna uprava će to sljedećih dana proanalizirati i reagirati ako se utvrde nepravilnosti“, najavio je ministar financija.

“Kad smo predstavljali mjere pomoći gospodarstvu naglasili smo da smo dali veliko povjerenje poduzetnicima ne tražeći ništa za uzvrat, ali da tražimo barem jednaki odnos prema nama. Mislim da se može reći da je gospodarstvo pozitivno reagiralo. Kada pogledate podatke s tržišta rada, a vjerujem da ćemo o tome više čuti sutra na sjednici Vlade, i usporedimo ih s prošlom krizom ili s ovom krizom u nekim drugim zemljama, vidimo da podaci nisu tako dramatični u negativnom smislu.”

Isplata mirovina kreće 8. lipnja

Ministar Marić rekao je da je dinamika prihodne strane proračuna u lipnju više-manje definirana u okviru rebalansa: “Što se tiče rashodne strane, krećemo prvo s isplatama mirovina kada je riječ o značajnijim stavkama. Namjera nam je isplatiti mirovine do Tijelova. Dakle, krenut ćemo 8. lipnja , a 12. lipnja počinje isplata povrata poreza na dohodak. Prema terminskom planu u naredna dva tjedna od tog datuma trebali bismo isplatiti sve povrate. Projekcija je da ćemo i ove godine isplatiti nešto više od milijardu kuna povrata.“

„Komunikacija“, dodao je, „i dalje ide u istom smjeru – od Porezne uprave prema poreznim obveznicima koji će i dalje imati mogućnost i vremenski horizont da ulože prigovor ako je nešto krivo izračunato od strane Porezne uprave, ali to neće odgoditi povrat. Ako se naknadno utvrdi da je porezni obveznik dobio manje nego što je trebao, Porezna uprava će mu isplatiti razliku.“

Izlazak na međunarodno tržište kapitala u lipnju

“Što se tiče izvora financiranja za lipanj, o tome ćemo na vrijeme izvijestiti. U lipnju očekujemo izlazak na međunarodno tržište kapitala, a detalje ćemo objaviti naknadno.“

Na pitanje o poreznim prihodima u lipnju, Marić je rekao kako se podaci o fiskalizaciji za svibanj reflektiraju na porezne prihode u lipnju.

“Što se tiče projekcije prihoda, dali smo horizont cijele godine kroz rebalans proračuna. Naša procjena manjka je oko 23,3 milijarde kuna ako uzmemo u obzir sve što smo u tom trenutku mogli uzeti u obzir. S jedne strane projicirani pad gospodarske aktivnosti i s druge strane mjere pomoći gospodarstvu. Moram vas podsjetiti da jedna od one tri horizontalne mjere odgoda odnosno naknadno potpuno ili djelomično oslobođenje od plaćanja pojedinih poreznih davanja, poglavito poreza na dohodak i dobit te doprinosa.

Također, u naš model funkcioniranja gospodarstva uvrstili smo pretpostavku da će broj stranih turista biti za 70 posto. Sve te pretpostavke imaju negativan i pozitivan rizik. Ako se neke od njih pogoršaju, onda stopa pada može biti i veća. Što se tiče lipnja, prema našim projekcijama prihoda na temelju fiskalizacije svibnja i naših financiranja, mogu vrlo jasno reći da su sve obveze koje smo preuzeli biti podmirene, a već sam vam rekao i terminski plan.“

Potpore u lipnju “prema terminskom planu”

Lipanj je i treći mjesec isplate potpora za očuvanje radnih mjesta i to će biti isplaćeno sukladno terminskom planu, tvrdi ministar financija.

Na pitanje novinara o tome da nekim poduzetnicima još uvijek nisu isplaćene potpore za travanj, Marić je odgovorio kako je „u stalnom kontaktu s različitim sferama poduzetništva i gospodarstva, a i u komunikaciji s ministrom Aladrovićem i HZZ-om“.

“U svibnju su isplate potpora iz objektivnih razloga krenule malo kasnije nego što je to bilo u travnju. Riječ je o više od 80 tisuća poslovnih subjekata koje smo morali dodatno proanalizirati, vidjeti ima li nekakvih nelogičnosti. Uparivanje podataka HZZ-a i Porezne uprave je naša zadaća i obveza, u interesu poreznih obveznika. Ako je bilo još nekih kašnjenja, ja sam siguran da ćemo to sve izmiriti. Nemam posljednji podatak o tome koliko je isplaćeno“, zaključio je ministar financija Zdravko Marić.