Mastercard povećava limit za beskontaktna plaćanja u 29 zemalja Europe

Mastercard će u Hrvatskoj dozvoliti i preporučiti podizanje limita na 350 kn za beskontaktna plaćanja bez autorizacije PIN-om, međutim finalnu odluku o visini limita donosi Hrvatska narodna banka

90
Mastercard

Kako bi korisnicima svojih kartica osigurao najbrži i najsigurniji način plaćanja, Mastercard povećava limit za beskontaktna plaćanja u 29 zemalja Europe.

Mjera se odnosi i na Hrvatsku u kojoj Mastercard preporuča povećanje limita za beskontaktna plaćanja bez autorizacije PIN-om na 350 kn u odnosu na dosadašnjih 100 kn.

Povećanje limita za beskontaktna plaćanja znači da će korisnici Mastercard kartica uskoro moći plaćati, a trgovci primati novac brže i sigurnije, bez potrebe unošenja PIN-a i u konačnici bez potrebe rukovanja gotovinom.

Veliki porast beskontaktnih plaćanja u posljednje vrijeme logičan su razlog ovog novog poteza Mastercarda koji je diljem Europe podržao nekoliko različitih inicijativa koje su rezultirale povećanjem plaćanja putem beskontaktnih kartica i mobilnih uređaja; 75% svih Mastercardovih transakcija u Europi danas su beskontaktne.

„Mastercard je prvi prepoznao potencijal i potrebu i već od 1. siječnja 2020. osigurao da svi uređaji za plaćanje postanu beskontaktni. Danas svjedočimo kako ljudi brzo prihvaćaju beskontaktno plaćanje kao svoj preferirani način svakodnevnih plaćanja.“, izjavio je Milan Gauder, izvršni potpredsjednik za proizvode i inovacije za Europu u kompaniji Mastercard.

>>Revolut kroz partnerstvo s Mastercardom traži bržu ekspanziju u SAD-u

75 posto svih Mastercardovih transakcija u Europi su beskontaktne

Od 29 zemalja koje implementiraju promjene, Velika Britanija, Irska, Estonija i Poljska vode put ka trajnom povećanju limita, a zemlje poput Nizozemske i Grčke primjeri su implementacije privremenog povećanja limita kako bi pomogli svojim državljanima da lakše kupuju u ovim teškim vremenima.

„Mastercard od početka promovira beskontaktno plaćanje kroz niz benefita koje takav način plaćanja osigurava korisnicima beskontaktnih kartica, a među kojima su svakako najznačajniji jednostavnost, sigurnost i brzina plaćanja.“, dodaje Gauder.

Mastercard će u Hrvatskoj dozvoliti i preporučiti podizanje limita na 350 kn, međutim finalnu odluku o visini limita donosi Hrvatska narodna banka. Ukoliko HNB odluči implementirati i niži limit, Mastercard će omogućiti da se on u bilo kojem trenutku može povisiti na 350 kn i to bez potrebe bilo kakve dodatne implementacije ili izmjena od strane Mastercarda.

„U današnje nesigurno vrijeme kada se ljude savjetuje da izbjegavaju sve nepotrebne kontakte i u kojem su kompanije širom svijeta prisiljene promišljati o novim i beskontaktnim poslovnim modelima, Mastercard u Hrvatskoj podržao je povećanje limita za beskontaktno plaćanje kako bi osigurao korisnicima svojih kartica najlakši i najsigurniji način plaćanja – beskontaktni. Na taj način, a u svom djelokrugu rada, nadamo se pomoći ljudima da se lakše nose s ovim zahtjevnim vremenima“, izjavio je Cosmin Vladimirescu, direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj.