Revolut kroz partnerstvo s Mastercardom traži bržu ekspanziju u SAD-u

U partnerstvu s Mastercardom bit će izdane sve nove Revolutove kartice u SAD-u, te najmanje pola europskih Revolutovih kartica

297
Revolut Nikolay Storonsky
Glavni izvršni direktor Revoluta Nikolay Storonsky (izvor: Revolut blog)

Britanski fintech Revolut udružio se s Mastercardom kako bi se do kraja godine lakše proširio na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Dogovoreno je da će pod brendom Mastercarda biti sve novoizdane Revolutove kartice u SAD-u, ali i barem pola njegovih europskih kartica.

Glavni izvršni direktor Revoluta Nikolay Storonsky rekao je da će tvrtka primijeniti i neke nove Mastercardove tehnologije, uključujući platformu koja omogućuje slanje novca izravno s jedne kartice na drugu.

“Kada smo prije dvije godine pokušavali lansirati svoje usluge u SAD-u, Mastercard se prvi ponudio”, rekao je Storonsky u telefonskom razgovoru za CNBC. Dodao je kako Mastercard ima sjajne tehnologije i infrastrukturu.

>>Revolut pokrenuo platformu za trgovanje dionicama bez naknade

Dogovor prati odvojeni dogovor Revoluta s Visom, jednim od najvećih Mastercardovih konkurenata, koji je postignut prije nekoliko tjedana. Taj dogovor trebao bi omogućiti Revolutu da do ljeta iduće godine zaposli dodatnih 3500 ljudi kako bi podržao svoju globalnu ekspanziju.

No, povezivanje s Mastercardom znači da će ta kompanija prva profitirati od izdavanja Revolutovih kartica u Sjedinjenim Državama. Visa će pak i dalje biti kartična mreža koja će pokrivati 75 posto Revolutovih kartica izvan Europe. Visa je također objavila da nije odustala od svojih planova da u budućnosti podrži izdavanje Revolutovih kartica u SAD-u.

“Ulažemo veliki trud kako bismo ubrzali pokretanje poslovanja Revoluta u SAD-u”, rekla je Sue Kelsey, izvršna potpredsjednica Mastercarda za prepaid i financijsku inkluziju.

Revolut je jedna od mnogih fintech tvrtki koja je bacila rukavicu u lice bankama. U Europi su učvrstili poziciju nudeći potrošačima šarene kartice i efikasne mobilne aplikacije. Iako nemaju podružnice, Revolut i njemu slične tvrtke poput Monzoa i N26 stekli su milijune korisnika.

Revolut u SAD-u ima 30 zaposlenih i najavio je da planira udvostručiti njihov broj u idućih šest mjeseci. Konkurentske fintech tvrtke Monzo i N26 ušle su na američko tržište ranije ove godine.

>>Njemačka internetska banka N26 prikupila 170 milijuna dolara svježeg kapitala

Revolut je krenuo 2015. s ponudom prepaid debitnih kartica i uslugom koja je omogućavala trošenje u inozemstvu bez visokih naknada. Od tada je portfelj usluga proširen na poslovne korisnike i trgovanje kriptovalutama, a odnedavno i dionicama.

Između 800 i 900 tisuća novih korisnika mjesečno

No, poput mnogih svojih vršnjaka u fintech prostoru, Revolut tek treba ostvariti godišnji profit. Najnovija izvješća pokazuju da je gubitak u 2018. više nego udvostručen u usporedbi s prethodnom godinom: s 14,8 milijuna funti na 32,8 milijuna funti.

TransferWise, koji već tri godine posluje pozitivno, jedina je značajna iznimka u industriji.

>>FinTech startup TransferWise profitabilan drugu godinu za redom

S druge strane, Revolut brzo raste i trenutno mjesečno dobiva između 800 i 900 tisuća novih korisnika.

Digitalni izazivači u bankarskoj industriji i sami su se suočili s određenim problemima. Američki startup Chime nedavno je dobio težak udarac kada su milijuni korisnika ostali bez pristupa svojim računima. Fintech konzultantska tvrtka 11:FS navodi da su se mnogi britanski fintech startupovi susreli sa sličnim problemima u ranoj fazi poslovanja, dok su se u određenim procesima oslanjali na treće strane.

Ni Revolut nije imun na kritike. Početkom godine u medijima su se pojavili tekstovi o lošoj radnoj kulturi tvrtke i navodnoj neusklađenosti s regulativom. Tvrtka poriče da nisu uskladili poslovanje s propisima, ali priznala je da je bilo pogrešaka u odnosu prema zaposlenicima.

>>TransferWise postao najvrjedniji europski fintech startup

Digitalni izazivači u bankarskoj industriji vrlo su zanimljivi rizičnom kapitalu zbog visokih stopa rasta. Prema podacima tvrtka CB Insights u drugom tromjesečju u ovom sektoru zabilježeno je 17 ulaganja u ukupnom iznosu od 649 milijuna američkih dolara.

Revolut trenutno pregovara s investitorima o novom krugu financiranja koji bi se mogao zatvoriti krajem ove godine. Sky News nedavno je objavio da Revolut planira prikupiti 1,5 milijardi dolara – oko 500 milijuna dolara u dionicama te milijardu dolara u konvertibilnim zapisima. Storonsky je odbio komentirati ovu informaciju, navodi CNBC.