Prijave za subvencioniranje stambenih kredita barem do kraja travnja

Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da se predaju zahtjevi i ne treba forsirati odlazak u banke i stvarati gužve jer će biti vremena

45
Prijave za subvencioniranje stambenih kredita

Prijave za subvencioniranje stambenih kredita bit će otvorene prema planu, 30.ožujka. Prvotno je bilo planrano da prijave budu otvorene do 8. travnja, a drugi poziv najavljen je u uobičajenom terminu, u rujnu. U novim okolnostima odlučeno je da prijave budu otvorene barem do kraja travnja, po potrebi i duže.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kažu da svakodnevno, baš kao i APN, zaprimaju upite građana, djelatnika banka, agenata za posredovanje u prodaji nekretnina i javnih bilježnika kojima je novonastala situacija stvorila brojne izazove.

Stambeno zbrinjavanje mladih obitelji je među najvažnijim projekata Ministarstva, no dodatno izlaganje zdravlja građana nije prihvatljivo, poručuju iz Ministarstva.

>>Što biste trebali znati o subvencioniranim stambenim kreditima

“Zbog svih građana koji su već prikupili potrebnu dokumentaciju, potpisali predugovore, dali kapare te proteklih tjedana molili da se poziv održi, on otvoriti kako je i planirano 30. ožujka, ali će biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje. Situaciju je nemoguće predvidjeti, ali ćemo pratiti i prilagođavati se”, navodi se u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

“Razumijemo sve koji nam se ovih dana javljaju. Svjestan sam da su se neki ugovorno obvezali prema prodavateljima, da se boje da ostanu bez kapara i zato će se poziv otvoriti prema planu, ali će zaprimanje biti uz strogo pridržavanje svih uputa. Jedini cilj ove mjere je da mladima osiguramo dom, ali sad svi moramo biti odgovorni i dati svoj doprinos da se zaustavi širenje koronavirusa. Poziv će stoga biti otvoren dok se situacija ne smiri”, rekao je ministar Predrag Štromar.

Prijave će stići predati i oni koji “odrade” karantenu

“Poštujmo upute Stožera, slušajmo struku, pazimo jedni na druge i samo tako će se cijela situacija ponovno normalizirati. Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da se predaju zahtjevi i ne treba forsirati odlazak u banke i stvarati gužve jer će biti vremena. Svjestan smo da je dio građana koji su sada htjeli predati zahtjev trenutno u samoizolaciji. Ne brinite, odradite karantenu, i po potrebi liječenje i sve ćete stići obaviti kad se situacija smiri”, dodao je  ministar.

“Sredstva će biti osigurana za sve koji predaju valjane zahtjeve, a novi poziv ide u rujnu kako smo i obećali”, poručio je Štromar uz zahvalu predstavnicima banaka i predstavnicima agencija za posredovanje u prodaji nekretnina na prijedlozima i konstruktivnim razgovorima.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poslat će uputu predstavnicima banaka, kao i APN-u kako bi se zahtjevi zaprimali u skladu s uputama Stožera za civilnu zaštitu.