Pristojbe i naknade mogu se platiti karticama na šalterima županijskih i matičnih uprava

U planu je do kraja godine omogućiti kartično plaćanje putem POS uređaja i u policijskim upravama, policijskim postajama te lučkim kapetanijama. Cjelokupni projekt vrijedan 50,52 milijuna kuna u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda

43
e-Pristojbe
Voditelj projekta e-Pristojbe,Dražen Božić, direktorica Fininog Sektora komercijalnih digitalnih rješenja Andreja Kajtaz i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić

U Novinarskom domu u Zagrebu u četvrtak su predstavljeni detalji projekta e-Pristojbe kojim je građanima omogućeno da pristojbe i naknade umjesto državnim biljezima ili uplatnicama mogu plaćati brže i jednostavnije putem svojih bankovnih kartica na mjestu pružanja javnih usluga, na šalteru županijskih i matičnih uprava, putem POS uređaja ili unutar pojedinih elektroničkih usluga koje su korisnicima dostupne kroz portal e-Građani.

U planu je do kraja godine omogućiti kartično plaćanje putem POS uređaja i u policijskim upravama, policijskim postajama te lučkim kapetanijama, a cjelokupni je projekt vrijedan 50.523.857,45 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

“Dovršetkom projekta e-Pristojbe uvest će se kartično plaćanje na mjestu pružanja usluga putem POS uređaja, kao i elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada u postupcima i procedurama za koje je propisana njihova naplata. To će omogućiti daljnji razvoj elektroničkih usluga u sustavu e-Građani u kojem s današnjim danom broj jedinstvenih korisnika iznosi preko 1.518.000”, izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić na konferenciji za medije povodom provođenja projekta e-Pristojbe u Zagrebu.

U sustavu e-Građani trenutno je omogućeno sigurno kartično plaćanje unutar elektroničkih usluga e-Prijava vjenčanja, e-Nautika, Otočna iskaznica, Sustav katastra infrastrukture – Jedinstvena informacijska točka, e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice, e-Zahtjev za vozačku dozvolu, Iskaznice OSI te e-Prijava životnog partnerstva.

Projektom e-Pristojbe povećana je dostupnost javnih usluga te je omogućena bezgotovinska naplata pristojbi i naknada prilikom pružanja javnih usluga i upravljanja njima. Krajnji je cilj potpunim informatiziranjem poslovnih procesa poboljšati komunikaciju javne uprave s korisnicima, kako fizičkim tako i pravnim osobama.

“Fina je kroz ovaj projekt nastavila suradnju sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva u domeni digitalizacije te uspostavom nacionalnih komponenti sa specijaliziranim funkcijama. Domenom autentifikacije bavimo se kroz NIAS koji smo učinili interoperabilnim i na razini Europske unije, priključivši se na EU platforme poštujući EU standarde u domeni elektroničkih identiteta. Ovim projektom smo pružili potporu Središnjem državnom uredu pri uspostavi jedinstvene platforme za pregled i plaćanje pristojbi i naknada za usluge javnopravnih tijela”, istaknula je Andreja Kajtaz, direktorica Fininog Sektora komercijalnih digitalnih rješenja.

“Elektroničke usluge uključene u sustav e-Građani dobile su priliku integrirati ovu novu komponentu državne informacijske infrastrukture specijalizirane za elektronička plaćanja kako bi korisnik svoju potrebu mogao u potpunosti riješiti on line, u istom procesnom koraku. Ujedno, uvođenjem jedinstvenog uvida nadzornicima ovog procesa, dati će se prilika za nadzor i snažnije poticanje procesa digitalizacije u ovoj domeni”, dodala je Kajtaz.