FinTech startup TransferWise profitabilan drugu godinu za redom

Vijest o profitabilnom poslovanju znakovita je kada je riječ o poslovanju fintech startupa jer pokazuje da oni mogu biti profitabilni usprkos pritisaka zbog troškova ulaganja u razvoj i zahtjeva da kontinuirano rastu dok istovremeno cijena usluge mora biti niža od one koju nude banke

193
TransferWise
Kristo Kaarman i Taavet Hinrikus, osnivači startupa TransferWise

TransferWise, jedna od najvećih europskih financijsko-tehnoloških (FinTech) tvrtki objavila je u ponedjeljak da je drugu godinu za redom poslovala pozitivno.

Tvrtka za prijenos novca sa sjedištem u Londonu objavila je da je u poslovnoj godini koja je završena u ožujku ostvarila neto dobit od 6,2 milijuna funti (8 mil. dolara).

Godišnji prihod gotovo je udvostručen na 117 milijuna funti u usporedbi s prethodnom godinom kada je iznosio 66 milijuna funti, navodi se u priopćenju kompanije. Operativna dobit iznosila je 9,5 milijuna funti, nakon prošlogodišnjeg gubitka od 519 tisuća funti.

TransferWise je prvi put poslovao profitabilno u poslovnoj godini koja je završena u ožujku 2017., šest godina nakon što su estonski poduzetnici Taavet Hinrikus i Kristo Käärmann osnovali tvrtku.

“Dokazali smo da fintech može ponuditi nevjerojatano korisničko iskustvo po niskoj cijeni, uz stabilno poslovnje koje zaslužuje dugoročno povjerenje”, poručio je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak izvršni direktor tvrtke TransferWise Kristo Käärmann.

“Gledajući u budućnost, kontinuirani rast i zdrav financijski položaj omogućavaju nam da nastavimo sa smanjivanjem troškova i ulaganjima u razvoj našeg proizvoda”.

TransferWise je jedan od europskih startupa čija vrijednost premašuje milijardu dolara, takozvanim jednorozima (‘unicorn’). Vrijednost tvrtke je procijenjena na 1,6 milijardi dolara.

Četiri milijuna korisnika

Od osnutka 2011. godine TransferWise je od investitora prikupio 397 milijuna dolara. Među onima koji su financijski poduprli projekt su investicijski div Old Mutual, venture capital tvrtke iz Silicijske doline Institutional Venture Partners i Andreessen Horowitz te britanski milijarder Richard Branson.

TransferWise navodi da preko njegove aplikacije više od četiri milijuna korisnika svakog mjeseca obavi transakcije vrijedne 3 milijarde funti.

Tvrtka zarađuje na naknadama koje se naplaćuju prilikom međunarodnih transakcija, no njihove su naknade i do osam puta niže od onih koje naplaćuju banke.

Prošle godine TransferWise je predstavio svoj međunarodni putnički račun za europske korisnike koji je obuhvaća iše od 40 valuta i omogućava trenutačno prebacivanje između valuta. Plan je uvesti proizvod na američko tržište do kraje ove godine.

U srpnju se TransferWise prvi put povezao s jednom bankom, francuskom grupacijom BPCE, kako bi njihovim klijentima omogućio da koriste TransferWiseovu aplikaciju za prijenos novca. Također, postigli su dogovore s konkurentskim fintech  tvrtkama Monzo i N26.

Vijest o profitabilnom poslovanju TransferWisea znakovita je kada je riječ o poslovanju sličnih tvrtki. Mnoge od njih bore se da dostignu prag profitabilnosti pod pritiskom troškova ulaganja u razvoj i zahtjeva da kontinuirano rastu dok istovremeno cijena usluge mora biti niža od one koju nude banke.

Konkurentska bankovna aplikacija za promjenu valuta Revolut objavila je ove godine da je prag profitabilnosti dostigla u prosincu prošle godine, dok drugi konkurent, WorldRemit, očekuje da će postati profitabilan do 2019.

Industrija transfera novca je izuzetno kompetitivna, a uz nove kompanije tu su i etablirani divovi poput Western Union i MoneyGram. Obje kompanije ulažu velike iznose u digitalne ,segmente poslovanja.