Već u petak interes građana za trezorce nadmašio planirani iznos za 60%

Ako ulagatelj obavlja uplatu u ponedjeljak, 20. studenoga, posljednjeg dana roka za uplatu, kod pružatelja platnih usluga mora se informirati do koliko sat treba obaviti uplatu da bi ona bila provedena s datumom 20. studenoga

56
trezorski zapisi
[Izvor: Pixabay]

Do petka u 11 sati, prema informacijama iz Ministarstva financija, ponudu za upis trezorskih zapisa predalo je više od 30 tisuća građana, a uplaćeno je oko 715 milijuna eura. Zapisi će se izdati s rokom dospijeća od 364 dana uz kamatnu stopu od 3,75 posto.

Ministarstvo financija planiralo je izdavanjem zapisa prikupiti 440 milijuna eura u dva kruga. Prvi, u kojem će zapise mogu upisati građani, završava 20. studenoga u 11 sati. Da bi ponuda bila valjana, ulagatelj mora obaviti uplatu prema instrukcijama za plaćanje najkasnije s datumom izvršenja 20. studenoga 2023. Zapisi se mogu upisati u poslovnicama FINA-e, a uplatiti u FINA-i ili u poslovnim bankama.

Ako ulagatelj obavlja uplatu u ponedjeljak, 20. studenoga, posljednjeg dana roka za uplatu, kod pružatelja platnih usluga mora se informirati do koliko sat treba obaviti uplatu da bi ona bila provedena s datumom 20. studenoga, jer se od određenog vremena – uglavnom je to 15 sati – ulate provode s datumom izvršenja sljedećeg radnog dana.

Drugi krug, namijenjen institucionalnim investitorima, održat će se 21. studenoga od 9 do 11 sati. Zapisi će se izdati s rokom dospijeća od 364 dana uz kamatnu stopu od 3,75 posto.

Ministarstvo fnancija najavilo je mogućnost povećanja emisije ako interes za trezorskim zapisimq bude veći od planirane ponude, ali upitno je jesu li očekivali da će još prije završetka prvog kruga interes premašiti planirani iznos za više od 60 posto.

Konačni uvjeti izdanja, uključujući konačni nominalni iznos izdanja te podatke o alokaciji, bit će objavljeni 23. studenoga. Datumom izdanja zapisa smatrat će se 23. studeni, a datum dospijeća će biti 21. studeni 2024.

Ako konačni nominalni iznos izdanje bude manji od iznosa predanih ponuda, trezorski zapisi će se alocirati ulagateljima proporcionalno upisanom broju zapisa, a višak uplaćenih sredstava bit će im vraćen u roku od pet radnih dana po isteku razdoblja ponude.

>>Što biste trebali znati prije nego što uložite u trezorske zapise