Tomašević predstavio proračun za 2024. i sedam strateških projekata

Sedam strateških gradskih projekata su gradska knjižnica i društveno-kulturni centar Paromlin, Bazen Špansko, Dom sportova, Stadion Kranjčevićeva, Kino Europa te nove tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzelovoj

45
Paromlin
Projekt gradska knjižnica i društveno-kulturni centar Paromlin vrijedan je 85 milijuna eura [Izvor: Grad Zagreb]

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je prijedlog gradskog proračuna za 2024. u iznosu od 2 milijarde i 532 milijuna eura te sedam strateških projekata. Proračun će biti na dnevnom redu sjednice  Gradske skupštine koja će se održati 12. prosinca. U odnosu na ovogodišnji proračun (prijedlog II. rebalansa, prosinac 2023.), proračun za 2024. bi prema prijedlogu trebao biti veći za 5,4 posto.

“Nakon dvije i pol godine odgovornog upravljanja, koje je rezultiralo stabilizacijom financija, a to su potvrdile i svjetske kreditne agencije višekratno povećavši kreditne izglede i rejting Grada Zagreba, proračun Grada za 2024. možemo usmjeriti na izgradnju i obnovu čak 7 strateških projekata. To su gradska knjižnica i društveno-kulturni centar Paromlin, bazen Špansko, Dom sportova, stadion Kranjčevićeva, kino Europa, nova tramvajska pruga i prometnica u Sarajevskoj kao i nova tramvajska pruga u Heinzelovoj“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Naglasio je da je riječ o sedam projekata koji iduće godine ulaze u fazu konkretne gradnje.

Dodao je da je ovakvom investicijskom zamahu značajno doprinijela i rekordna iskorištenost EU fondova u 2023. godini od 150 milijuna eura, što je čak pet puta više od najboljeg rezultata bivše gradske uprave koja je 2019. povukla 30 milijuna eura. Tada se, podsjetio je Tomašević, gradio remetinečki rotor.

Povećanje proračuna za 5,4 posto na godišnjoj razini odgovara stopi inflacije u navedenom razdoblju, što prati i proračun u užem smislu koji iznosi 1,71 milijardu eura (1,62 milijarde eura u II. rebalansu 2023.). Planirani rast proračuna odnosi se najvećim dijelom na inflaciju i s njom povezan porast plaća i materijalnih troškova zaposlenika grada i gradskih ustanova.

Četrnaest novih vrtića az 2.500 djece

“Kako smo i obećali u svom izbornom programu, ključna ulaganja odnose se na škole, vrtiće, zdravstvo, socijalne usluge, prometnu infrastrukturu, zbrinjavanje otpada, kulturu, te sportsku infrastrukturu”, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.

Istaknula je izgradnju čak 10 dječjih vrtića u 2024. godini, uz četiri vrtića koji će biti izgrađeni do kraja 2023. godine. Ukupno će u mandatu ove gradske uprave Zagreb dobiti 14 novih dječjih vrtića, čime će se kapaciteti vrtića povećati za oko 2.500 djece te će biti postignut ključan cilj gradske uprave o univerzalnoj dostupnosti dječjih vrtića svoj djeci na području Grada Zagreba.

“Ovome treba dodati i 16 škola izgrađenih, dograđenih ili obnovljenih do kraja 2023. te uz njih još pet do kraja mandata, čime će broj novih i obnovljenih škola u mandatu doseći brojku od barem 21 škole”, dodao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Jačanje sustava gospodarenja otpadom

Zahvaljujući uspješnom upravljanju Grad će u 2024. moći ojačati sustav gospodarenja otpadom time što će refundirati troškove izgradnje boksova za otpad, postaviti sve planirane podzemne spremnike u centru grada te započeti zamjenu zvonastih spremnika na zelenim otocima polupodzemnim spremnicima širom grada. Uz to, Grad će u 2024. godini posaditi 8000 stabala čime će se jako približiti planiranom cilju o sadnji 20.000 stabala u mandatu koji će biti ostvaren u 2025.

U 2024. bit će uloženo 3,7 milijuna eura u rekonstrukciju okretišta Mihaljevac, a kreće i revitalizacija uspinjače vrijedna 8 milijuna eura. Prometovat će početi i 11 rabljenih tramvaja, ukupno vrijednih 1,9 milijun eura. Uspostavit će se i Centar za upravljanje prometom sa stotinjak semaforiziranih raskrižja vrijedan 10 milijuna eura, čime će se postići značajno veća protočnost prometa.

Investicije u sport,kulturu i borbu protiv siromaštva

Planirana sredstva za investicije u sport povećat će se za čak tri puta, s 5,4 milijuna eura u 2023. na 16,2 milijuna eura u 2024., a investicijsko ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove porasti će s 18,6 milijuna eura u 2023. na 29,5 milijuna eura u 2024. godini. Nadalje, inkluzivno obrazovanje i borba protiv vršnjačkog nasilja bit će u fokusu gradske uprave u 2024., kao i zaštita starijih osoba i socijalno ugroženih sugrađana, briga za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, te skrb za mentalno zdravlje.

Financiranje programske djelatnosti ustanova u kulturi povećat će se za 60 posto, s 3 milijuna eura u 2023. na 4,8 milijuna eura u 2024., a investicijsko održavanje s 1,8 milijuna eura na 5 milijuna eura. Ključni iskorak bit će napravljen ka nezavisnoj kulturi čije financiranje će porasti dva i pol puta, s 5 milijuna eura u 2023. na 12,3 milijuna eura u 2024. godini.

Gradnja stanova za priuštivo stanovanje

U 2024. počet će i izgradnja zgrade s 288 stanova u naselju Podbrežje, ukupne građevinske bruto površine 31.000 četvornih metara, za što je u sljedećoj godini osigurano 3 milijuna eura.

Za digitalizaciju rada gradske uprave u 2024. godini Grad će izdvojiti 25,5 milijuna eura, u odnosu na 9,8 milijuna eura iz 2023., kako bi uložio u pametno upravljanje zgradama, uvođenje riznice, eStipendije i ostale digitalne usluge čija je svrha povećanje transparentnosti i olakšavanje pristupa gradskim uslugama građanima Zagreba.

U proračunu Grada Zagreba za 2024. godinu predviđeno je izdvajanje od 18,5 milijuna eura za vatrogastvo, što je povećanje od 2,4 milijuna eura odnosno približno 15 posto u odnosu na 2023. godinu. Sredstva će biti uložena u nabavu nove opreme i novo zapošljavanje.

Sedam strateških projekata:

Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar Paromlin

  • Vrijednost projekta: 85 milijuna eura
  • Iz proračuna za 2024. investirat će se 20 milijuna eura

Bazen Špansko

  • Vrijednost projekta: 23 milijuna eura
  • Iz proračuna za 2024. investirat će se 6 milijuna eura

Obnova Doma sportova

  • Vrijednost projekta: 32 milijuna eura
  • Iz proračuna za 2024. investirat će se 10 milijuna eura

Stadion Kranjčevićeva

  • Vrijednost projekta: 23 milijuna eura

Kino Europa

  • Vrijednost projekta: 32 milijuna eura

Nova tramvajska pruga i prometnica u Sarajevskoj ulici

  • Vrijednost projekta: 23 milijuna eura

Nova tramvajska pruga u Heinzelovoj

  • Vrijednost projekta: 32 milijuna eura