Uniqa Grupa preuzima tvrtke AXA grupe u Srednjoj i Istočnoj Europi

Predmet akvizicije su tvrtke AXA grupe u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. "AXA nam savršeno odgovara: tvrtke su odlično vođene i imaju jaku tržišnu poziciju", rekao je predsjednik Uprave Uniqa Grupe Andreas Brandstetter

60
Uniqa grupa
Uniqa Tower - sjedište Uniqa Grupe u Beču

UNIQA Grupa kupuje tvrtke francuskog osiguratelja AXA Grupe na rastućim tržištima Poljske, Češke i Slovačke. Akvizicijom vrijednom približno milijardu eura, nakon zakonskog odobrenja, UNIQA će steći 5 milijuna novih klijenata, 2100 zaposlenih i 800 milijuna eura premije. Predmet akvizicije su tvrtke za životno i neživotno osiguranje, investicijske tvrtke, mirovinski fondovi i uslužne tvrtke AXA grupe u ove tri zemlje.

“Već smo dugo svjesni da se tvrtke AXA Grupe izvrsno uklapaju u našu dugoročnu strategiju. Njihov snažni fokus na profitabilno poslovanje s privatnim korisnicima i uravnotežen portfolio proizvoda nadopunjuje naše postojeće poslovanje i dovodi nas na peto mjesto u rastućoj regiji Središnje i Istočne Europe”, rekao je povodom akvizicije predsjednik Uprave UNIQA Grupe Andreas Brandstetter.

Investiranje u tri rastuća tržišta

UNIQA Grupa ima gotovo 20 godina iskustva na poljskom, češkom i slovačkom tržištu. Sa stopama rasta od prosječnih 3 posto u posljednjem desetljeću, bruto domaći proizvod ovih zemalja znatno premašuje austrijski (1,6 posto).

“Naše analize pokazuju da će se rast nastaviti i dugoročno biti znatno veći od austrijskog. Ova akvizicija stoga predstavlja ulaganje u održiv i stalan rast“, rekao je Brandstetter.

>>Do osiguranja za poduzetnike i obrtnike preko webshopa

Dok se predviđa da će austrijsko tržište osiguranja rasti 1,5 posto sljedeće godine, znatno su veća očekivanja za Poljsku, Češku i Slovačku gdje se očekuje rast od 6,2 posto, 6,8 posto odnosno 2,7 posto.

UNIQA je trenutno deseta tvrtka po veličini u Poljskoj s 1,5 milijuna klijenata, šesta u Češkoj s 800 tisuća klijenata i četvrta u Slovačkoj s 500 tisuća klijenata. Akvizicijom tvrtki AXA grupe UNIQA će steći 3,2 milijuna klijenata u Poljskoj, 800 tisuća u Češkoj i 750 tisuća u Slovačkoj, čime će u Poljskoj i Češkoj zauzeti peto, a u Slovačkoj četvrto mjesto.

“Značajno ćemo poboljšati svoju poziciju na svakom od ovih tržišta“, rekao je Andreas Brandstetter. “AXA nam savršeno odgovara: tvrtke su odlično vođene i imaju jaku tržišnu poziciju. Ova transakcija donijet će nam nove privatne i poslovne korisnike na tri rastuća tržišta na kojima smo već visoko profitabilni.“

Završetak transakcije trenutno je predmet svih neophodnih regulatornih odobrenja.

Popis osiguravajućih društava u Hrvatskoj