Vrijednost bitcoina od rujna porasla za 67 posto

Čimbenici koji stoje iza nedavnog porasta cijena bitcoina su "60 posto  ETF vezan uz bitcoin, 20 posto prepolovljavanje bitcoina i 20 posto ekonomsko okruženje", kaže investitor Douglas Boneparth

24
vrijednost bitcoina
[Izvor: Pixabay]

Usprkos regulatornim udarima na burze kriptovaluta u protekloj godini cijena bitcoina postojano je rasla tijekom većeg dijela 2023. i sada iznosi oko 43.610 američkih dolara, što je povećanje vrijednosti za gotovo 18.000 dolara u odnosu na vrijednost iz rujna.

Bitcoin je rekordnu vrijednost od oko 68.000 dolara dosegnuo u studenom 2021 godine. No do studenog 2022. izgubio je više od 75 posto te vrijednosti nakon kolapsa FTX-a, u to vrijeme najveće burze kriptovaluta. No, bitcoin se vratio, piše CNBC.

Druge popularne kriptovalute slijedile su sličnu putanju što je bio značajan preokret za industriju pogođenu skandalom.

Zašto se to desilo?

Ulagači su kupovali kriptovalute uoči dugo očekivanog odobrenja prvog američkog ETF (Exchange Traded Fund) fonda vezanog uz bitcoin. ETF je investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi, a fond prati cijenu temeljne imovine ili indeksa — u ovom slučaju bitcoina. Odobrenje se očekuje krajem siječnja.

Očekuje se da će nakon odobrenja niz investicijskih tvrtki ponuditi ETF-ove, ponajprije Blackrock, najveća tvrtka za upravljanje imovinom na svijetu.

Prednost ETF-a vezanog uz bitcoin ili druge kripto valute je ta što bi investitorima ponudio mogućnost da iskoriste kretanje cijena bitcoina bez izravnog posjedovanja kriptovalute.

Ako budu odobreni, očekuje se da će se ETF-ovima kriptovaluta trgovati na tradicionalnim burzama koje regulira SEC, poput New York Stock Exchange ili Nasdaq, navodi CoinDesk. To bi otvorilo tržište kriptovaluta širem spektru kupaca koji još ne koriste mjenjačnice kriptovaluta. U iščekivanju odobrenja ETF-a ulagači su se vratili na tržište, što je podiglo cijenu bitcoina.

Veća potražnja – viša cijena

“To stvarno otvara vrata potražnji. A kada raste potražnja, raste cijena,” kaže Douglas Boneparth, predsjednik Bone Fide Wealtha i član Vijeća financijskih savjetnika CNBC-a. Boneparth ulaže u bitcoin i druge kriptovalute.

U igri su i drugi faktori. Federalne rezerve su signalizirale da je ciklus povećanja kamatnih stopa završio, što je ohrabrujući znak za gospodarstvo dok inflacija nastavlja padati. To je učinilo rizičniju imovinu poput kriptovalute privlačnijom ulagačima.

Bitan faktor je i “prepolovljavanje” bitcoina koje se očekuje u travnju. Prepolovljavanje je ugrađeni mehanizam povezan s rudarenjem bitcoina koji povremeno smanjuje ponudu tokena. Očekuje se da će smanjenje ponude bitcoina dodatno potaknuti potražnju.

Da to raščlanimo: čimbenici koji stoje iza nedavnog porasta cijena bitcoina su “60 posto  ETF vezan uz bitcoin, 20 posto prepolovljavanje bitcoina i 20 posto ekonomsko okruženje”, kaže Boneparth.

Međutim, “pripazite na nemilosrdno kretanje [cijena] u posljednjih nekoliko mjeseci”, upozorava Owen Lau, izvršni direktor tvrtke za financijske usluge Oppenheimer & Co. “Čini se da su mnoge dobre vijesti već uračunate u cijenu.”

Kriptovalute se općenito smatra špekulativnom imovinom koja svoju vrijednost ne izvodi iz temeljnog entiteta. Također, kriptovalute su izuzetno varijabilna imovina, ponekad s fluktuacijama cijena 5 – 10 posto u istom danu. Također, nema jamstava da će zadržati išta od svoje trenutne vrijednosti. Zbog toga financijski planeri savjetuju da ne ulažete više nego što ste spremni izgubiti.

“Bitcoin je klasa imovine s najboljim rezultatima u posljednjih 10 godina”, kaže Boneparth. “Ali ulaganje u njega je veliki rizik.”