Zahtjevi za sufinanciranje stambenih kredita zaprimaju se do 22. travnja

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je na svojim web stranicama da je do utorka zaprimljeno 3568 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Obrađeno ih je 1400, a odobrena su 1372 zahtjeva

24
subvencioniranje stambenih kredita

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je da će zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita u sedmom krugu natječaja zaprimati do petka, 22. travnja u 16 sati.

Zaprimljeni zahtjevi razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u,  a odobravat će se do utroška planiranih sredstava, navodi se u oglasu objavljenom na internetskoj stranici APN-a. U ovoj godini za subvencioniranje stambenih kredita predviđeno je 50 milijuna kuna, a u programu sudjeluje 14 kreditnih institucija. Najnižu efektivnu kamatnu stopu od 1,99 posto za eurske i kunske kredite ponudile su Erste i Karlovačka banka.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je na svojim web stranicama da je do utorka zaprimljeno 3568 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Obrađeno ih je 1400, odobrena su 1372 zahtjeva, za 25 zahtjeva je zatražena dopuna dokumentacije, dva zahtjeva su odbijena, a jedan podnositelj zahtjeva je odustao.

Na temelju analize uzorka od 400 obrađenih zahtjeva zaprimljenih od 21. ožujka, APN navodi da prosječan iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 78.000 eura, dok je  prosječan rok otplate korisnika koji traže subvenciju 22 godine. Prosječna efektivna kamatna stopa iznosi 2,08 posto, a prosječna nominalna kamatna stopa 1,98 posto godišnje. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine.

Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 402 eura odnosno  3035 kuna, a mjesečna subvencija iznosi oko 135 eura odnosno 1020 kuna.

Za subvenciju se mogu prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina i koji, kao ni njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan odnosno kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, ali je prodaju radi kupnje veće.

Subvencionira se stambeni kredit za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru s PDV-om u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju HNB-a na dan isplate kredita. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencije se dodjeljuju prvih pet godina otplate stambenog kredita. U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet od najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produžuje se dvije godine.

Za svako živorođeno ili posvojeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, rok za subvencioniranje kredita produžuje se za dvije godine, a za svako dijete koje nije navršilo 18 godina u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencionirani stambeni kredit za jednu godinu.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, a u proteklih šest krugova realizirano je i odobreno 22.022  zahtjeva. Ukupne planirane obveze za dosad odobrene subvencionirane stambene kredite iznose 1,55 milijardi kuna. To uključuje i dodatno subvencioniranje radi rođenja/posvojenja djeteta, maloljetne djece te utvrđenog invaliditeta korisnika kredita ili člana njegovog kućanstva. Za odobrene zahtjeve iz proračuna je utrošeno oko 435 milijuna kuna.

>>Kako do subvencije za stambeni kredit: dokumentacija i procedura