Gase se dva zatvorena mirovinska fonda – novinarski i željezničarski

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Raiffeisen društvu za upravljanje mirovinskim fondovima da fondove pripoji otvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu

93
zatvoreni mirovinski fond

Zbog neredovitih uplata pokrovitelja gase se zatvoreni mirovinski fondovi Novinar i fond Sindikata hrvatskih željezničara. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Raiffeisen društvu za upravljanje mirovinskim fondovima da fondove pripoji otvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu, piše Poslovni dnevnik

Izmjenama zakona o mirovinskim fondovima koje su na snazi od 1. siječnja propisano je da pokrovitelj članovima zatvorenog fonda barem jednom godišnje mora uplatiti neki iznos na osobne račune.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat hrvatskih željezničara na upit Raiffeisena odgovorili su da nemaju financijskih mogućnosti ispuniti zakonsku obvezu kao pokrovitelji fonda. Osim toga, HND i SHŽ imaju status neprofitnih udruga.

Sindikat hrvatskih željezničara posljednju uplatu je izvršio 2009. godine, a Hrvatsko novinarsko drušvo 2008. godine, navodi Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da su uplate pokrovitelja zakonska obveza i osnovni uvjet za djelovanje zatvorenog mirovinskog fonda, zbog izostanka uplata Raiffeisen je pokrenuo postupak promjene statusa dvaju fondova.

U SHŽ-u kažu da je od početka ideja bila da pomognu pri osnivanju fonda, a ne da uplaćuju u fond. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je pak kako nakon promjene regulative Društvo više nema interesa uplaćivati ni biti posrednik između članova i fonda.

Raiffeisen upravlja s još četiri zatvorena mirovinska fonda: fondom svoje matične banke, fondom Hrvatskog liječničkog sindikata, fondom Ericssona Nikole Tesle i Hrvatskog telekoma.