Gase se dva zatvorena mirovinska fonda – novinarski i željezničarski

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Raiffeisen društvu za upravljanje mirovinskim fondovima da fondove pripoji otvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu

u 23:24 Zadnja izmjena: 11.06.2019 u 14:38
84
zatvoreni mirovinski fond

Zbog neredovitih uplata pokrovitelja gase se zatvoreni mirovinski fondovi Novinar i fond Sindikata hrvatskih željezničara. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Raiffeisen društvu za upravljanje mirovinskim fondovima da fondove pripoji otvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu, piše Poslovni dnevnik

Izmjenama zakona o mirovinskim fondovima koje su na snazi od 1. siječnja propisano je da pokrovitelj članovima zatvorenog fonda barem jednom godišnje mora uplatiti neki iznos na osobne račune.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat hrvatskih željezničara na upit Raiffeisena odgovorili su da nemaju financijskih mogućnosti ispuniti zakonsku obvezu kao pokrovitelji fonda. Osim toga, HND i SHŽ imaju status neprofitnih udruga.

Sindikat hrvatskih željezničara posljednju uplatu je izvršio 2009. godine, a Hrvatsko novinarsko drušvo 2008. godine, navodi Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da su uplate pokrovitelja zakonska obveza i osnovni uvjet za djelovanje zatvorenog mirovinskog fonda, zbog izostanka uplata Raiffeisen je pokrenuo postupak promjene statusa dvaju fondova.

U SHŽ-u kažu da je od početka ideja bila da pomognu pri osnivanju fonda, a ne da uplaćuju u fond. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je pak kako nakon promjene regulative Društvo više nema interesa uplaćivati ni biti posrednik između članova i fonda.

Raiffeisen upravlja s još četiri zatvorena mirovinska fonda: fondom svoje matične banke, fondom Hrvatskog liječničkog sindikata, fondom Ericssona Nikole Tesle i Hrvatskog telekoma.