Francuska ulaže 25 mlrd eura u skladište radioaktivnog otpada

Skladište bi se gradilo u okviru projekta Cigéo. Ako projekt bude odobren, izgradnja bi mogla započeti 2027., a pilot projekt bi trebao trajati 2035.-2040.

14
radioaktivni otpad
Računalni prikaz kompleksa Cigeo iz zraka [Izvor: Andra]

Francuska agencija za radioaktivni otpad Andra podnijela je zahtjev vladi za izgradnju podzemnog skladišta na sjeveroistoku zemlje. Ovaj potez dolazi u okviru projekta Cigéo vrijednog 25 milijardi eura i omogućio bi da se visoko radioaktivni otpad skladišti duboko pod zemljom na granici između departmana Meuse i Haute Marne.

Projekt bi uključivao izgradnju postrojenja za skladištenje do 83.000 kubnih metara visoko i srednje aktivnog radioaktivnog otpada s dugim poluživotom 500 metara ispod površine. Pogon bi bo projektiran tako da može zbrinuti sav radioaktivan materijal koji su postojeće nuklearne elektrane i istraživački centri proizveli ili će proizvoditi u budućnosti.

Zahtjev je podnesen nakon 30 godina istraživanja i pripreme, triju zakona donesenih 1991., 2006. i 2016. te tri javne rasprave.

Andra je već izgradila podzemni istraživački laboratorij u tom području kako bi istražila je li njegova geologija pogodna za skladištenje visokoradioaktivnog otpada. Godine 2005. identificirala je područje od 250 četvornih kilometara oko laboratorija sa stabilnim slojem gline koji omogućuje dugoročno zadržavanje radioaktivnog materijala.

Ako projekt bude odobren, Cigéo će se graditi u toj zoni. Kompleks će se sastojati od površinskih objekata u dvije zone – zona „rampe“ i zona „šaht“ – koje će biti povezane s podzemnim objektom koji će imati spremnike za odlaganje različitih vrsta radioaktivnog otpada. Otpad će se spuštati do skladišta 5 kilometara dugom žičarom. Postrojenje će se postupno, tijekom više od 100 godina, širiti na području koje bi trebalo dosegnuti površinu od 15 četvornih kilometara.

Ako projekt bude odobren, izgradnja bi mogla započeti 2027., a pilot projekt bi trebao trajati 2035.-2040.

Francusko ministarstvo ekološke tranzicije sada će zahtjev za odobrenje projekta uputiti državnoj agenciji za nuklearnu sigurnost. Panel stručnjaka i Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire raspravit će prijedlog i dati preporuke o tehničkim aspektima projekta prije nego što bude upućen na regulatorne konzultacije i javnu raspravu prije odobrenja.

Glavni direktor agencije Andra Pierre-Marie Abadie rekao je da bi ovim rješenjem radioaktivni otpad bio sigurno pohranjen za razdoblje od stotine tisuća godina.

“Ovo je prije svega plod 30 godina redovito ocjenjivanog progresivnog razvoja. Projekt je tijekom vremena dorađivan na znanstvenoj i tehničkoj razini. Ali ova prijava i dokument koji će biti upućen državnoj agenciji za nuklearnu sigurnost početak su nove faze: projekt Cigéo je spreman za realizaciju i Andra postaje njegov operator”, poručio je glavni direktor francuske Agencije za radioaktivni otpad.