Građani Beča financiraju najveću solarnu elektranu u Austriji

Bečani kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura mogu sudjelovati u financiranju najvećeg solarnog postrojenja u Austriji. Na prodaju se nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupnjom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju

104
najveća solarna elektrana u Austriji
U bečkom okrugu Donaustadt u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji © Wien Energie/Johannes Zinner

U ožujku 2021. godine u bečkom okrugu Donaustadt u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45 MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta.

Godišnje će proizvoditi više od dvanaest GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivat će emisiju ugljikovog dioksida u Beču za oko 4.200 tona te će uvelike pridonijeti očuvanju okoliša.

28 solarnih elektrana u vlasništvu građana

Od ovog velikog projekta ubuduće će moći profitirati i građani Beča koji kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura mogu sudjelovati u njezinom financiranju.

Na prodaju se nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupnjom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na razdoblje od pet godina koje mogu iskoristiti na račune za struju bečkog gradskog poduzeća za opskrbu energijom „Wien Energie”.

Visina tih vaučera ovisi o količini energije koju proizvede solarna elektrana. Svakom paketu fiktivno je dodijeljen solarni modul nominalne snage 300 Wp, a obračunava se njegova godišnja proizvodnja.

Blockchain tehnologija

Minimalna zajamčena proizvodnja iznosi 312 kWh godišnje, što otprilike odgovara iznosu od 53 eura te vlasniku donosi oko dva posto profita godišnje. No, u slučaju da solarna elektrana proizvede više energije od toga, u skladu s tim povećat će se i profit.

Pomoću tehnologije blockchain cijela je solarna elektrana digitalizirana, a svakom je modulu dodijeljen jedinstven broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

Bečko gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie”, koje je još 2012. godine u rad pustilo prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana, vidi veliki potencijal u novim poslovnim modelima. Tako bi ubuduće trebala postojati i mogućnost da građani koji su uložili u solarne module ne dobivaju samo vaučere za struju, već bi je mogli i izravno koristiti, na primjer, za punjenje e-automobila.

Do sada su se već deseci tisuća građana uključili u financiranje 27 solarnih elektrana te su u njih uložili više od 37 milijuna eura. Najnovijim solarnim postrojenjem u okrugu Donaustadt, njihova ukupna snaga sada će iznositi više od 20,5 MW, a na taj će se način proizvoditi čak 21 milijun kWh energije što je dovoljno za opskrbu oko 8.400 kućanstava. Time bi se količina CO2 u Beču trebala smanjiti za nevjerojatnih 7,2 milijuna tona.