Grupa Generali: U prvom polugodištu operativni rezultat 2,7 mlrd eura

Neto dobit Grupe Generali u prvom polugodištu 2020. je prepolovljena u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i iznosi 774 milijuna eura

28
Assicurazioni Generali
Palača Assicurazioni Generali u Milanu (foto: Luca Beltrami)

Grupa Generali u prvih šest mjeseci ove godine zaračunala je ukupnu bruto premiju u iznosu od 36,5 milijardi eura, što je 1,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U segmentu životnih osiguranja rast je iznosio 1,3 posto, a u neživotnima 0,9 posto. Neto priljevi životnih osiguranja, usmjereni na proizvode životnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja (unit-linked) i zaštitne linije, iznosili su 7 milijardi eura (-4,9 %), dok su tehničke pričuve životnih osiguranja porasle na 372 milijarde eura (+0,7 %).

Ostvarena je operativna dobit od 2,7 milijardi eura uz rast poslovanja u segmentima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom, podržan nedavnim akvizicijama, čime je nadoknađen smanjeni obujam u segmentu životnih osiguranja. Potvrđena je izvrsna tehnička profitabilnost s kombiniranom kvotom od 89,5 posto (91,8 % u u prvom polugodištu 2019.) i snažnim pokazateljem profitabilnosti novog posla od 3,94 posto (4,40 % u prvom polugodištu 2019.).

U segmentu upravljanja imovinom ostvarena je dobit od 164 milijuna eura (+23 %).
Omjer solventnosti i dalje je solidnih 194 posto (-2 pps u odnosu na prvo tromjesečje 2020.).

Neto dobit 774 milijuna eura

Grupa Generali u prvom polugodištu 2020. ostvarila je neto dobit od 774 milijuna eura (-56,7 %), uzevši u obzir 226 milijuna eura neto manje ulaganja koja se odnose na učinak i uspješnost financijskih tržišta, 183 milijuna eura za arbitražnu nagodbu u vezi s prodajom BSI-ja i doprinos Izvanrednom međunarodnom fondu s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 u iznosu od 100 milijuna eura.

Prilagođena neto dobit bez jednokratnog troška doprinosa Izvanrednom međunarodnom fondu za Covid-19 iznosila je 1,03 milijarde eura (-21,2 %).

“Rezultati ostvareni u prvoj polovici godine potvrđuju ispravnost naše strategije, dosljednost modela poslovanja i tehničku izvrsnost Generali Grupe koji su nam omogućili da se uspješno suočimo s ovim, dosad nezabilježenim okolnostima. Pružanje podrške zajednicama koje su pogođene pandemijom bolesti Covid-19 putem Izvanrednog međunarodnog fonda i drugih inicijativa bio je jedan od glavnih prioriteta Grupe. Na ovaj izazov odgovorili smo ubrzavanjem naših inovacija i digitalnom transformacijom poslovne i operativne strukture. Nastavili smo provoditi strategiju Grupe Generali 2021. na discipliniran i djelotvoran način, slijedeći načela održivog rasta”, rekao je glavni izvršni direktor Grupe Generali Philippe Donnet.