Holcim će povećanjem energetske oporabe otpada zamijeniti ugljen

Novi sustav omogućit će gotovo dvostruko veću energetsku oporabu otpada – stopa će se povećati sa sadašnjih 55 posto na 92 posto. Time će gotovo u potpunosti biti zamijenjen ugljen potreban za dobivanju energije

54
Holcim
[Izvor: Holcim Hrvatska]

U sklopu zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine, Holcimova tvornica cementa u Koromačnu pokrenula je projekt rekonstrukcije postrojenja s ciljem smanjenja emisija ugljičnog dioksida kroz povećanje energetske oporabe otpada. Projekt skraćenog naziva KoDeCo (Koromačno – dekarbonizacija – ekologija) nastavak je kontinuiranih ulaganja kompanije kako bi se postiglo zeleno poslovanje po najvišim švicarskim standardima.

Rekonstrukcija pogona podrazumijeva izgradnju pretkalcinatora, novog zatvorenog prostora za smještaj goriva iz otpada za tri dana rada i zatvoreni transportni sustav za doziranje goriva u peći te sustav za izuzimanje klorida. Novi sustav omogućit će gotovo dvostruko veću energetsku oporabu otpada – stopa će se povećati sa sadašnjih 55 posto na 92 posto. Time će gotovo u potpunosti biti zamijenjen ugljen potreban za dobivanju energije.

Energetskom oporabom otpada zamijenit će se 37.000 tona ugljena, a emisije ugljičnog dioksida smanjit će se za 46.000 tona na godišnjoj razini.

“Ovaj projekt pretposljednji je korak do potpunog ukidanja korištenja ugljena, što se planira postići do 2030. godine, a već sad ćemo osigurati sve uvjete za efikasnu oporabu otpada iz obližnjih centara za gospodarenje otpadom i tako otvoriti vrata prema postizanju kružne ekonomije, što znatno može smanjiti troškove uvoza i izvoza otpada iz drugih država kao što je trenutačna praksa”, zaključila je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Istaknula je i da su zahvaljujući vođenjem brige o okolišu u dosadašnjoj oporabi otpada već vidljivi pozitivni učinci na turizam, kako po sve većem broju kupača ispred tvornice, tako i po izgradnji kuća za odmor u vlasništvu stranaca i lokalnog stanovništva u neposrednoj blizini tvornice. To potvrđuje da je u Koromačnu moguć održiv suživot turizma i industrije. Izgled tvornice nakon projekta neće se puno promijeniti, vrste otpada koje se koriste bit će iste kao u posljednjih 15 godina, a novi prostor za privremeni smještaj goriva iz otpada će imati sustav ventilacije kojim se zrak ne ispušta u okoliš nego se vraća natrag u proces proizvodnje i tako ne stvara neugodne mirise.

Svi novoizgrađeni dijelovi postrojenja bit će opremljeni zvučnom izolacijom kako bi njihova buka bila 5 dB(A) ispod zakonskog limita. Izračuni Studije o utjecaju na okoliš pokazuju da će sve emisije i dalje biti značajno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i da će zrak ostati prve kategorije. Studija će biti javno objavljena u digitalnom i fizičkom obliku po otvaranju javne rasprave (18. srpnja – 16. kolovoza).

Holcim u Hrvatskoj već provodi više ekoloških projekata financiranih iz Norveškog programa za poslovni razvoj – Innovation Norway, a najnoviji je težak pet milijuna kuna i odnosi se na razvoj novih vrsta cementa s nižim ugljičnim otiskom. Nakon što je prošle godine od Innovation Norwayja dobio 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt ekološkog cementa, ove godine Holcim je na natječaj prijavio novi projekt, a početkom lipnja dobio je i potvrdu o sufinanciranju. Riječ je o izgradnji infrastrukture koja će omogućiti proizvodnju još jedne vrste niskougljičnog cementa, koji je prošle godine dodan u normu EU za proizvodnju cementa. No, zbog energetske krize i inflacije, ukupna cijena projekta u godinu dana porasla je s planiranih 9,6 na više od 16 milijuna kuna.