Hrvatska pošta preuzima startup za gradsku dostavu Locodels

Hrvatska pošta u priopćenju navodi da bi kupoprodaja trebala biti zaključena do kraja studenoga, no ne navodi se vrijednost transakcije

397
Locodels
Locodels je digitalna platforma za gradsku dostavu paketa koju je po modelu Ubera osmislio Stevica Kuharski

Hrvatska pošta objavila je u četvrtak da je preuzela 100-postotni udjel u društvu Locodels. Riječ je o digitalnoj platformi za gradsku dostavu paketa koju je po modelu Ubera osmislio Stevica Kuharski. U priopćenju se navodi da bi kupoprodaja trebala biti zaključena do kraja studenoga, no ne navodi se vrijednost transakcije.

Kuharski je tvrtku pokrenuo 2016. s partnerima Lukom Cvitanom i Yazeedom W. Kawtherom. Financial Times i Google su 2017. prepoznali Locodels kao inovativan koncept i uvrstili su njegove pokretače među vodećih 100 europskih inovatora u regiji.

“Locodels je tehnološki posrednik između naručitelja i dostavljača. Mali dostavljači ne mogu doći do velikih klijenata, a veliki klijenti nemaju resurse i ne žele se baviti hrpom malih dostavljača. Locodels je između i odrađuje taj dio posla za jedne i druge”, rekao je Stevica Kuharski za tockanai.hr.

>>Locodels: Želimo pridobiti na platformu sve gradske dostavljače u regiji

Kada je riječ o klijentima, fokus je na web trgovinama te na dostavi istog dana ili ekspres dostavi. Među klijentima su Sancta Domenicu, Links, Bazzar, Harvey Norman…

Locodelsovi dostavljači su što se regulative tiče “čisti” jer svaki od njih mora imati registriranu tvrtku ili obrt za obavljanje dostave. ”Svi oni rade nešto dodatno: voze za Uber, obavljaju dostavu za sebe, imaju svoje tvrtke, prodaju i vozače koji rade četiri sata dnevno pa uz Locodels popunjavaju preostala četiri sata”, objasnio je Kuharski.

U Zagrebu Locodels ima 250 odobrenih vozača. Dnevno ih je aktivno 30 do 50.

U proljeće prošle godine Locodels je potpisao pismo namjere o suradnji s Poštom Slovenije, a aktivan je i u Saudijskoj Arabiji. Urede ima još u Beču, Londonu i Bratislavi.

Fokus na poslovnim korisnicima

“Za Hrvatsku poštu ovo predstavlja ulazak na tržište alternativnih modela dostave”, izjavio je uz ostalo predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo. Dodao je da će usluga u prvom koraku biti namijenjena poslovnim korisnicima.

>>Pošta uložila 350 mil. kuna u Novi sortirni centar

Vlasnik Locodelsa Stevica Kuharski pripajanje Hrvatskoj pošti vidi kao veliki poticaj državnih tvrtki start up zajednici te snažan potencijal daljnjeg rasta usluge.

Kuharski je nedavno postao voditelj scouting tima Fil Rouge Capitala, fonda rizičnog kapitala pokrenutog početkom srpnja, čiji je cilj investirati u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj.