Istražitelji u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Navodno je riječ o istrazi vezanoj uz sanaciju jame Sovjak pokaj Rijeke vrijednoj 390 milijuna kuna koju je treabala izvesti zajednica ponuditelja koju predvodi GK Grupa, čiji je direktor među trojicom uhićenih u Varaždinu

81
jama Sovjak
Radovi će se izvoditi u neposrednoj blizini kuća [Izvor: Tehnoeko.com.hr]

Policijski istražitelji su danas došli u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ured ravnatelja, obavili pretres i uzeli određene dokumente i opremu. Sumnjaju u namještanje natječaja vrijednog 390 milijuna kuna, objavila su 24 sata.

“Nismo u mogućnosti trenutačno davati nikakve informacije”, odgovorili su dnevnom listu iz odnosa s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na pitanje jesu li policijski istražitelji došli kod njih i radi kojeg razloga. No, 24 sata navodi da im je informacija potvrđena iz tri neovisna izvora.

Istražitelji su u uredima Fonda navodno izuzeli dokumente i opremu, uključujuči laptop iz ureda ravnatelja Fonda. Prema neslužbenim informacijama akcija je vezana uz varaždinsku akciju u kojoj su prema nalogu Europskih javnih tužitelja tri osobe uhićene zbog istrage vezane uz izgradnju varaždinskog pročistača otpadnih voda. Projekt je težak 30 milijuna eura, a sufinanciran je europskim novcem u iznosu 23,7 milijuna eura.

U zagrebačkom slučaju riječ je pak o sanaciji jame Sovjak pokaj Rijeke vrijednoj 390 milijuna kuna koju je trebala izvesti zajednica ponuditelja u kojoj su varaždinska tvrtka GK Grupa, d.o.o., slovenski EKOMO d.o.o te IVICOM Consulting iz Zagreba. Direktor GK Grupe Robert Gotič jedan je od trojice uhičenih u Varaždinu. Istražitelji su izuzeli dokumentaciju i ispitali načelnicu sektora u vezi sanacije jame Sovjak.

>>Za sanaciju jame Sovjak 390 milijuna kuna

Projekt sanacije jame Sovjak trebao se s 80 posto financirati iz fondova Europske unije, a 15 posto bi osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Očekivalo se da će sanacija početi do kraja godine, a sanacija je trebala završiti u drugoj polovici 2026. godine.

Sovjak je krška vrtača duboka tridesetak metara i promjera oko devedeset metara u koju se otpad bacao bez ikakvog reda od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Procjenjuje se da je u jamu bačeno oko 250 tisuća kubnih metara raznog otpada: oko 110 tisuća kubika kiselog mulja iz rafinerije nafte, acetilenskog mulja iz brodogradilišta, otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta i drugog otpada.