Iznajmljivači građevinske opreme zbog pandemije srezali ulaganja

Većina iznajmljivača ograničila se na održavanje flote, pokazalo je istraživanje koje je provela tvrtka Lecture u suradnji s Europskom udrugom iznajmljivača i Odborom za europsku građevinsku opremu

49
građevinska oprema

Oko 46 posto europskih tvrtki za iznajmljivanje građevinskih strojeva i opreme planira zbog pandemije Covida-19 smanjiti kapitalna ulaganja. Većina (54%) ispitanika ograničila se na održavanje flote, navodi se u istraživanju koje je provela tvrtka Lecture u suradnji s Europskom udrugom iznajmljivača građevinske opreme i strojeva (European Rental Association – ERA) i Odborom za europsku građevinsku opremu (Committee for European Construction Equipment (CECE).

U istraživanju je prikupljeno više od 30.000 odgovora, a europski uzorak obuhvatio je otprilike trećinu (10.180 odgovora) od čega su 3 posto bili odgovori tvrtki koje iznajmljuju strojeve i opremu. Ostatak su bile tvrtke koje posjeduju vlastite strojeve i opremu (74%), izvođači radova (13%) i distributeri (10%).

Određeni pad poslovnih aktivnosti zbog pandemije zabilježilo je 64 posto iznajmljivača opreme dok ih 28 posto nije osjetilo posljedice. Od onih koji su pogođeni pandemijom, 19 posto je zabilježilo pad aktivnosti za 30 do 50 posto. Osam posto tvrtki zabilježilo je rast poslovnih aktivnosti u razdoblju pandemije.

Gotovo polovica ispitanih iznjmljivača građevinskih strojeva i opreme smatra da je najviše pogođen poslovni segment kratkoročnog najma, dok ih 19 posto odgovara da je najteže pogođen dugoročni najam. Velika većina (77%) ispitanika iznajmljivača nije morala prodavati niti jedan dio svoje flote kako bi održala likvidnost.