Janaf s prihodima u prvom polugodištu premašio plan

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata iznose 371,1 mil. kuna i veći su za jedan posto od prihoda koji su ostvareni u istom razdoblju prethodne godine te za 4,4 posto od planiranih

29
Janaf

Janaf d.d je objavio je da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode od 377,9 mil. kuna,  što je gotovo 5 posto više od planiranih. Poslovni prihodi čine 99,5 posto ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.

U prvom polugodištu ove godine Janaf je ostvario bruto dobit od 164,8 mil. kuna, dok neto dobit iznosi 135,1 mil. kuna. Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata iznose 371,1 mil. kuna i veći su za jedan posto od prihoda koji su ostvareni u istom razdoblju prethodne godine te za 4,4 posto od planiranih.

Više od 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima, što potvrđuje izvoznu orijentiranost kompanije. Osim transporta nafte za brojne inozemne i domaće kupce, JANAF gotovo 50 posto svojih prihoda iz skladištenja nafte i naftnih derivata stječe u jakoj konkurenciji na međunarodnom mediteranskom spot tržištu.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 71,18 posto, koeficijent ekonomičnosti 1,76 te koeficijent tekuće likvidnosti 8,74.

Društvo je u promatranom razdoblju investiralo gotovo 69 mil. kuna u spremnički prostor, cjevovodni sustav te sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite. U skladu s razvojem nove poslovne strategije koja se temelji na diverzifikaciji poslovanja u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju nastavlja se s razmatranjem projekata iz područja obnovljivih izvora energije, kao i mogućih suradnji s potencijalnim partnerima.

“Veliki naglasak stavljamo na diverzifikaciju poslovanja u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju, odnosno na transformaciju JANAF-a u niskougljičnu energetsku kompaniju. To ćemo postići izradom i provedbom nove dugoročne razvojne strategije do 2050. godine. Imamo jasnu misiju i viziju kada se radi o vođenju poslovanja, osigurali smo stabilnost upravljanja uz rast i razvoj kompanije, stoga se možemo nadati nastavku ostvarivanja dobrih rezultata i u narednom razdoblju. Postignuti poslovni uspjesi nisu ključni samo za JANAF, nego i za cijelu zemlju, s obzirom na stratešku važnost kompanije za Republiku Hrvatsku i činjenicu da JANAF predstavlja neizostavni dio hrvatske energetske neovisnosti“, ističe u priopćenju Uprava JANAF-a koju vodi Stjepan Adanić.