Kako zatražiti povišicu

Niti recesija, niti teška situacija u kojoj se trenutno nalazi tvrtka za koju radite ne smiju vas spriječiti da zatražite veću plaću. Ali ipak, treba odabrati pravi trenutak i prave riječi da biste povišicu zatražili

125
kako zatražiti povišicu
[Image by StartupStockPhotos from Pixabay]

Treba znati kako zatražiti povišicu. Bez obzira na to u kojoj industriji i na kojoj poziciji radite, riječ je o jednoj od onih temeljnih lekcija koje su iste za sve, poput vezivanja cipela ili predstavljanja samog sebe drugim osobama.

Doduše, vjerojatno ste čuli, a možda ste i sami pomislili, kako biste trebali biti zahvalni što uopće imate posao, pogotovo u doba kada je ekonomija u recesiji. No, tržište koleba i kad-tad ćete se naći u situaciji da se zapitate kada i kako zatražiti povišicu.

Više novca ne jamči da ćete dugoročno biti sretniji, niti da ćete biti produktivniji. Iako bi vaše raspoloženje zbog povišice moglo uzletjeti do neba, taj osjećaj radosti je prolazan. Mnogo je važnije da ćete biti plaćeni koliko vrijedite.Ako ste odgovarajuće nagrađeni za posao koji obavljate, onda ćete vjerojatno biti i zadovoljni poslom koji radite.

Nema boljeg trenutka od sadašnjeg da napravite domaću zadaću i pripremite se da profesionalno zatražite povišicu.

Prvi korak: Birajte vrijeme i riječi

Pravi trenutak je bitan. Možda ne bude presudan da povišicu dobijete, ali svakako nije nebitno u kojem ćete se trenutku odlučiti na takav korak. Pažljivo razmislite o situaciji u kojoj se nalazi vaša tvrtka prije nego što se odlučite djelovati.

Niti recesija, niti teška situacija u kojoj se trenutno nalazi tvrtka za koju radite ne smiju vas spriječiti da zatražite veću plaću. Ali ne možete ni banuti u ured svog nadređenog kako biste zatražili povišicu.

Možda biste na početku trebali spomenuti svom šefu da su teška vremena. Recite nešto poput: “Znam da je ovo teška godina, ali mjerenje učinka pokazuje da su moji rezultati izvrsni. Možemo li razgovarati o povišici za iduću godinu?”.

No, ako je vaša tvrtka zbog problema otpustila ili još otpušta zaposlenike, pametno bi bilo da se suzdržite. Pričekajte sa zahtjevom za povišicu dok se stvari ne počnu poboljšavati.Tada bi vaš šef mogao imati više razumijevanja za vaš zahtjev.

Drugi korak: Oboružajte se činjenicama

Ako ste sigurni da je pravi trenutak da zatražite povišicu, sljedeći korak je da se dobro pripremite. Prvo, morate uvijek znati svoju vrijednost. Informacije na temelju kojih ćete tu svoju vrijednost odrediti možete prikupljati iz različitih izvora:

  • odjel za ljudske resurse: neka poduzeća objavljuje raspone plaća na intranet stranici tvrtke ili podatke možete dobiti ako ih zatražite;
  • istraživanja o industriji: obratite se nacionalnoj stručnoj organizaciji za svoju djelatnost i zatražite podatke s obzirom na razinu vašeg iskustva, znanja i vještina;
  • baze podataka o plaćama: to mogu biti korisni alati za opće polazište, ali imajte na umu da plaće mogu uvelike varirati ovisno o branši, tvrtki pa i geografskom položaju;
  • bivši šefovi i kolege: razgovarajte s njima o tome kolike su plaće za ljude vašeg iskustva i znanja u njihovim poduzećima.

Kad prikupite ove podatke, razmislite o tome koliko biste povećanje trebali zatražiti. Ako ste utvrdili da je mjesečna bruto plaća za vaš posao između 14.000 i 18.000 kuna (otprilike između 8500 i 11.000 neto bez dodatnih osobnih odbitaka i prireza), a imate višegodišnje iskustvo, razumno je težiti vrhu.

Podatak o iznosu plaća općenito je dobra smjernica kada se odlučite tražiti novi posao.

Treći korak: Prikažite svoja postignuća tako da budu mjerljiva

Nakon što procijenite koliko vrijedite, morate znati obrazložiti zašto tražite povišicu.

Započnite tako da napravite popis svojih dostignuća tijekom godine i pokušajte to prikazati što je moguće više mjerljivo. Na primjer, “premašio sam svoju tromjesečnu kvotu prodaje za 20 posto”. Menadžeri teško osporavaju brojke.

Nakon što sastavite popis, zakažite sastanak sa svojim nadređenim – osobno, ako je moguće. Tijekom razgovora iznesite svoje argumente i rezultate. Možete također spomenuti svoje ideje kako biste mogli dodatno pridonijeti poslu ako tražite unapređenje.

Četvrti korak: Pripremite rezervni plan

Ako ste odbijeni zato što gospodarski uvjeti nisu sjajni, mogli biste zatražiti neki drugi oblik naknade.

Prvo provjerite može li bonus za svoj rad dobiti odmah ili na kraju godine. Često to može biti prihvatljivije za poslodavca jer ne narušava ravnotežu unutar sustava plaća u poduzeću.

Ako novaca nema, možete zatražiti više slobodnog vremena ili neku sličnu nagradu. To možda nije ono što ste željeli, ali može biti pokazatelj dobrih namjera koji znači priznanje vaših vrijednosti.

Peti korak: Pripremite sljedeće korake

Ako je vaš šef otvoren za vaš zahtjev ili ga je odobrio, nemojte otići bez da razgovarate o sljedećim koracima. Zatražite da dogovor bude potvrđen u pisanom obliku: neka povišica uđe u vaš ugovor, a ako je previđeno da dogovor stupa na snagu za nekoliko mjeseci, tražite to u pismenom obliku. Neka dogovor potvrdi odjel za ljudske resurse. Tako biste trebali biti sigurni da ćete dobiti povišicu kako je dogovoreno.

Druga mogućnost da šef zatraži da o povišici razgovarate kasnije. U tom slučaju, zabilježite novi termin u kalendar i preuzmite inicijativu za novi sastanak.

Treća mogućnost je da veću plaću potražite negdje drugdje. Ako je vaš zahtjev odbijen, možda e vrijeme da potražite novi posao, na kojem ćete biti plaćeni koliko zaslužujete.