Od plina na Karepovcu mogla bi se proizvoditi električna energija

Faza 3A sanacije odlagališta otpada Karepovac obuhvaća zatvaranje i prekrivanje postojećeg presloženog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju sustava aktivnog otplinjavanja te krajobraznu sanaciju prekrivenog dijela odlagališta

32
Karepovac

Nakon sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovac, potkraj 2023. godine počet će obrada plina koji sada propada, a postoji opcija da se od njega proizvodi električna energija. Na Karepovcu ima 159 tisuća prostornih metara plina, što je dovoljno za proizvodnju električne energije, rečeno je na predstavljanju tree faze sanacije odlagališta koja je nužna za zaštitu tla i zraka od štetnog utjecaja odlagališnih plinova i procjednih voda.

“Odlagališni plinovi se spaljeno bacaju, ali u ovom slučaju na Karepovcu postoji i opcija da se od tog plina proizvodi električna energija”, rekao je Ivan Barbić, voditelj projekta sanacije Karepovca u ime konzorcija izvođača radova.

Provedbom projekta sanacije spriječit će se daljnji negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje, zaštitit će se podzemne i površinske vode, smanjit će se emisija stakleničkih plinova te zaštititi prirodni okoliš.

Radovi treće faze predviđaju prekrivanje postojećeg otpada završnim prekrivnim sustavom i izgradnju sustava otplinjavanja. Voditelj projekta sanacije Karepovca u ime Grada Splita Anto Krželj i Arsen Tonšić iz tvrtke GT Trade, jednog od izvođača radobva, poručili su da treća faza predstavlja najvažniju komponentu cjelokupne sanacije odlagališta Karepovac kojom će se emisije odlagališnog plina u zrak te nastajanje procijedne vode staviti pod potpunu kontrolu.

Faza 3A nastavak je radova izvršenih u prethodnoj fazi kada je postojeći otpad presložen i oblikovan, čime je osigurana trajna stabilnost odloženog otpada. Treća faza sanacije odlagališta otpada Karepovac obuhvaća radove zatvaranja i konačnog prekrivanja postojećeg presloženog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju sustava aktivnog otplinjavanja (plinski zdenci, plinske instalacije, itd.), te krajobraznu sanaciju prekrivenog dijela odlagališta.

Treća faza sanacije ujedno i završna faza, a njezina je vrijednost 52 milijuna kuna. Predviđeno vrijeme trajanja radova je 18 mjeseci, odnosno najkasnije do kraja 2023. godine, rekao je Krželj.

Preostali radovi sanacije koji će se provoditi u narednim fazama su izgradnja plinskog postrojenja za zbrinjavanje odlagališnih plinova (Paket B) i izgradnja uređaja za pročišćavanje procjednih voda (Paket C). Za Paket B Fazu 1 sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac u Splitu je 27. svibnja 2022. predan Zahtjev za ishođenje građevinske dozvole. Nakon izgradnje sustava otplinjavanja neugodni mirisi uzrokovani sanacijom i radom odlagališta Karepovac postat će prošlost, dok će uređenjem krajobraza i sadnja drvoreda po obodu odlagališta doprinijeti ambijentalnoj vrijednost prostora.

Preduvjet za završetak projekta je ishođenje uporabnih dozvola za sve faze izgradnje, nakon čega slijedi operativna faza projekta – monitoring i održavanje saniranog odlagališta i to kroz narednih 30 godina.

Projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020. Ukupna vrijednost projekta je 289,01 milijun kuna, dok bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 114,87 milijuna kuna. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Splita.

Karepovac može primiti 700 do 750 tisuća kubnih metara otpada. Do sada je na Karepovcu odloženo oko 300 tisuća kubnih metara otpada, a godišnje se odloži oko 130 tisuća, što znači da odlagalište može funkcionirati još tri godine. Nakon izgradnje Regionanog centra za gospodarenje otpadom Lećevica – koja još nije počela – trebao bi se prestati odvoziti otpad na Karepovac. Što će biti s otpadom ako Lećevica ne bude završena za tri godine, ne zna se.

>>Vlada u Splitu: Potpisuju se ugovori vrijedni dvije milijarde kuna