Zlatne kune za HS Produkt, Olimp, Aquarium Pula, Orqu, Erste i Wiener

Najinovativnijom tvrtkom proglašena je osječka Orqa koja se u pet godina od osnutka prometnula u jednu od tehnološki najnaprednijih tvrtki, koja proizvodi i u više od 50 zemalja diljem svijeta izvozi video sustave i komponente bespilotnih letjelica

69
Zlatna kuna
Operativni direktor i jedan od osnivača Orqe, Ivan Jelušić; [Izvor: HGK]

Na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak je po 26. put dodijeljena Zlatna kuna, nagrada kojom Hrvatska gospodarska komora od 1993. odaje priznanje najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj. Ove godine Zlatna kuna dodijeljena je u šest kategorija, a uz financijske pokazatelje po prvi put su prilikom odabira najboljih među malim, srednjim i velikim tvrtkama u kriterije uključeni pokazatelji održivosti.

U kategoriji velikih tvrtki Zlatnu kunu osvojio je karlovački HS Produkt, najuspješnijim srednjim poduzećem proglašen je Olimp, najboljim malim poduzećem Aquarium Pula, dok su u kategoriji banke i društva za osiguranje nagrađeni Erste banka i Wiener osiguranje.

Najinovativnijom tvrtkom proglašena je osječka Orqa koja se u pet godina od osnutka prometnula u jednu od tehnološki najnaprednijih tvrtki, koja proizvodi i u više od 50 zemalja diljem svijeta izvozi video sustave i komponente bespilotnih letjelica. Rješenja i proizvode nastale u Osijeku koristi i ministarstvo obrane SAD-a, a za ovu, novu kategoriju Zlatne kune formiran je poseban žiri koji su činili poduzetnik i investitor Davorin Štetner, predsjednik Uprave Telemacha za Hrvatsku i Sloveniju Adrian Ježina i suvlasnik tvrtke Geolux Tomislav Grubeša.

“Siguran sam da će naša tvrtka u godina koje dolaza postati još važniji igrač u hrvatskom gospodarskom okruženju, a da joj pritom neće manjkati ni globalnih ambicija. Tek nam je pet godina”, rekao je Ivan Jelušić, operativni direktor i jedan od osnivača Orqe.

Zlatnu kunu kao najuspješnije veliko trgovačko društvo dobio je, kao i prošle godine, HS Produkt, koji je unatoč svjetskim problemima i inflaciji u 2021. povećao prihode za 23,4 posto, od čega najveći udio čine prihodi na inozemnom tržištu.

“S obzirom na broj nagrada Zlatne kune koje smo primili, možemo reći kako imamo recept za uspjeh, a to su izvoz – naša tvrtka ostvaruje 98 do 99 posto prihoda na stranim tržištima, inovacija – mi smo vlasnici 20-30 patenata i zaštita – i vlastiti proizvod”, rekao je predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin.

Tvrtka zapošljava više od 1800 radnika i kontinuirano ulaže u osoblje, nove tehnologije, automatizaciju i robotizaciju pogona. Veliki se napori ulažu za prelazak na alternativne izvore energije, povećanje djelotvornosti gospodarenja otpadom i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš te se uskoro planiraju ulaganja u solarnu elektranu.

Olimp iz Benkovca, prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi gotove proizvode za potpalu vatre i izvozi ih u Europsku uniju, Sjevernu Afriku, Bliski Istok, Australiju, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku, dobitnik je Zlatne kune u kategoriji srednjih trgovačkih društava. Uz primjenu visoke tehnologije i visoke kvalitete proizvoda, kao pokretač uspjeha ističu vlastiti tim, kao i to da nastavljaju s investicijama u novu infrastrukturu, strojeve i tehnologiju, digitalizaciju poslovanja, ali i rast broja zaposlenih.

U kategoriji malih trgovačkih društava nagradu je osvojio Aquarium Pula, koji je iz malog obiteljskog obrta s dvjestotinjak kvadrata izložbenog prostora izrastao u trgovačko društvo koje zapošljava 35 djelatnika i desetak studenata u sezoni, a s 2500 četvornih metara unutarnjeg i vanjskog prostora predstavlja turističku atrakciju Pule. Svake godine sredstva se reinvestiraju u revitalizaciju i razvoj akvarija, a tvrtka daje značajan doprinos očuvanju ugroženih vrsta i staništa te podiže svijest o sve učestalijim naglim promjenama u moru.

Najuspješnijom bankom u Hrvatskoj u 2021. proglašena je Erste banka budući da je uz rast dobiti zadržala stabilnost operativnog poslovanja, ali i omogućila online realizaciju gotovinskih kredita putem digitalne platforme George i za klijente drugih banaka. Keks Pay aplikacija bilježi kontinuirani razvoj i rast korisnika, a ova banka daje i značajan doprinos podizanju financijske pismenosti.

Za Wiener osiguranje, laureata u kategoriji najuspješnijeg društva za osiguranje, prošla je godina bila najbolja po ostvarenoj premiji osiguranja. Tržišni su lider u segmentu životnih osiguranja s uravnoteženim portfeljem životnog i neživotnog osiguranja, što jamči stabilnost i profitabilnost poslovanja u izazovnim vremenima. Digitalna transformacija i društvena odgovornost koja uključuje ekonomske, društvene i okolišne aspekte te primjena najviših standarda kvalitete dodatno potvrđuju izvrsnost Wiener osiguranja na domaćem i međunarodnom tržištu.

Dobitnik Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore za životno djelo je Darinko Bago, osnivač i predsjednik (2004. – 2022.) udruge Hrvatski izvoznici te dugogodišnji predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije (1999. – 2020.).