U Sisku počela konstrukcijska obnova Malog kaptola

Mali kaptol je najstarija zidana zgrada u Sislu koje je bila u funkciji do potresa. Riječ je o jednokatnici izgrađenoj potkraj 18. stoljeća kao prenočište i gostionica uz sisačku riječnu luku, u vrijeme dok je zagrebački Kaptol bio feudalni vlasnik Siska

51
Mali Kaptol
Mali kaptol najstarija je zodana kuća u Sisku koja je bila u funkciji do potresa [Izvor: Gtad Sisak, sisak.hr]

Nakon više pokušaja počela je gotovo milijun eura vrijedna konstrukcijska obnova Malog kaptola, najstarije sisačke zidane kuće koja je bila u funkciji, a uz Stari grad i Stari most jedan je od simbola grada. Zgrada je u vlasništvu Turističke zajednice Grada Siska, a radove izvodi tvrtka Teh-gradnja d.o.o.

Riječ je o jednokatnici izgrađenoj potkraj 18. stoljeća kao prenočište i gostionica uz sisačku riječnu luku, u vrijeme dok je zagrebački Kaptol bio feudalni vlasnik Siska.

Povjesničar umjetnosti i muzeolog Ivo Maroević u istraživačkom radu “Sisak – grad i graditeljstvo” istaknuo je kako je riječ o objektu iznimne povijesne i arhitektonske vrijednosti.

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je za obnovu Malog kaptola iz Fonda solidarnosti 950 tisuća eura (7,2 milijuna kuna). No, prethodno je, u proljeće prošle godine, odbilo projekt obnove Malog kaptola, kako je tada obrazloženo, zbog toga što se „prijavljeni projektni prijedlog odnosi na zgradu mješovite, a ne isključivo javne namjene“. Nažalost, nisu postojali drugi izvori sredstava za financiranje obnove i obnova Malog kaptola nije mogla krenuti već je uložena žalba.

Turistička zajednica Grada Siska provela je sve potrebne procedure, a nakon godinu dana Ministarstvo kulture i medija ipak je izdalo vaučer za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, čime je prihvaćen plan obnove, prema kojem će Mali kaptol ostati zgrada mješovite namjene. U njoj su, kao i u prvom prijedlogu od prije više od godinu dana, planirani ugostiteljski sadržaji te poslovni prostor i ured Turističke zajednice Grada Siska, kao i prije potresa.