Trgovine su dobro opremljene, nema potrebe za velikim kućnim zalihama

Konzumova online trgovina bilježi veliki porast narudžbi, a tvrtka poduzima mjere kako bi kupcima i zaposlenicima maksimalno pojednostavio proces kupnje i dostave te otvorio što više termina dostave

66

Stvari su pod kontrolom, rekao je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka s predstavnicima maloprodajnih lanaca koji je iniciran masovnim “napadom” građana na trgovine zbog koronavirusa.

Svega ima u dovoljnim količinama za više mjeseci. Ako koja polica nije u potpunosti puna, to ne znači da je nastupila nestašica”, poručio je ministar Marić. “Nema potrebe za pretjeranim ‘napadima’ na maloprodajne lance, za stvaranjem nekih velikih zaliha. Ljudi rade sve što je u njihovoj moći i učinit ćemo sve da se lanac opskrbe osigura.”

Isto potvrđuju i predstavnici lanaca.

Konzum je spreman na povećanu potražnju

Sva skladišta i prodavaonice Konzuma dobro su opremljena, a zalihe se dodatno pojačavaju, osobito kad je riječ o namirnicama i proizvodima koje kupci u ovim trenucima najviše traže. Tako je Konzum u potpunosti spreman na povećanu potražnju u svim svojim trgovinama te poduzima sve mjere kako bi odgovorio i na eventualni budući porast potražnje”, poručuju iz jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.

U Konzumu očekuju dodatno povećanje prometa u trgovinama pa su pojačali zalihe proizvoda.

“Naši djelatnici redovito pune police i izlažu proizvode, no molimo kupce za razumijevanje i strpljenje ako nekih proizvoda u određenom trenutku nema na policama – to je samo zato što ih ne stignemo dovoljno brzo staviti na policu. Stavljamo fokus na namirnice i proizvode za kojima trenutno vlada najveća potražnja, a neke od njih i dodatno izlažemo u koridorima trgovina, kako bi kupcima bili još dostupniji. Provodimo sve mjere kako bi naši kupci mogli nabaviti sve što u ovom trenutku smatraju potrebnim“, rekao je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Opskrbni lanac Konzuma i u ovim trenucima rasta potražnje dobro funkcionira te su sva skladišta dobro opremljena, uz dodatna povećanja zaliha. Kad je riječ o isporuci robe iz ugroženih područja, primjerice Italije, u Konzumu su uvedene dodatne kontrole procesa uvoza robe te nastavljaju pratiti preporuke nadležnih institucija. U slučaju ograničenja isporuke iz te ili drugih zemalja imaju dovoljne zalihe proizvoda za neometano poslovanje.

“Kako bismo kupcima osigurali potrebne namirnice u slučaju ograničenja ili prekida isporuke iz ugroženih zemalja, neprestano tražimo i alternativne izvore nabave. Najveći naglasak stavljamo na suradnju s domaćim dobavljačima, koja je strateški prioritet u našem poslovanju od samog početka pa tako i u trenutnoj situaciji“, istaknuo je Ledić.

Podravka: Prehrambena i farmaceutska rade normalno

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, rekao je kako su donijeli mjere u skladu s uputama, a prehrambena i farmaceutska divizija rade normalno.

“Imamo višemjesečne zalihe. Osigurat ćemo kontinuitet proizvodnje. Hrvatska neće ostati ni bez hrane ni bez lijekova. Imamo zalihu repromaterijala za dva, tri mjeseca. Možemo izdržati narednih pola godine”, istaknuo je Pucar koji je također apelirao na ljude da ne stvaraju nepotrebne zalihe.

Konzum pak u priopćenju ističe da u svim prodavaonicama, skladištima i upravnoj zgradi Konzuma poduzimaju mjere preventivne zaštite sukladno preporukama nadležnih institucija. Tako se uz redovite higijenske i sigurnosne procedure provode i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te redovita dezinfekcija blagajni, opreme i POS uređaja.

Konzum: Porast online narudžbi

“Konzumu su sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu te smo stoga uveli dodatne preventivne mjere kako bi naši kupci sigurno i neometano mogli nastaviti obavljati kupnju. Nastavljamo pratiti situaciju kako bismo adekvatno reagirali ako nastanu nove okolnosti koje bi zahtijevale dodatna postupanja“, rekao je predsjednik Uprave Slavko Ledić.

Konzumova online trgovina bilježi veliki porast narudžbi, a tvrtka poduzima mjere kako bi kupcima i zaposlenicima maksimalno pojednostavio proces kupnje i dostave te otvorio što više termina dostave. Napravljen je dodatni update na internetskoj stranici kako bi sustav funkcionirao pod većim opterećenjem.

Fokus je stavljen na proizvode koje kupci najviše traže, no i dalje su asortimanom pokrivene sve važnije kategorije proizvoda. Zbog povećanog broja narudžbi do daljnjeg nije dostupna usluga Pokupi, a resursi su usmjereni na usluge Drive in i dostavu na kućna vrata te su povećani resursi za komisioniranje i dostavu robe.

Očekivano vrijeme dostave u ovom je trenutku sedam dana. Svaki dan otvara određeni broj novih termina za uslugu Dostave i Drive-ina.

Iz Konzuma poručuju da neprestano prate situaciju te da su spremni na dodatne mjere kako bi se prilagodili promjenama.