Nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Svečano proglašenje dobitnika i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju

191
godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata
Osnovna škola “Žnjan – Pazdigard” (Autori: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann)

Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata koje se dodjeljuju za istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

Za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu nominirana su četiri projekta: Stambeni sklop Jordanovac (Autori: Svebor Andrijević, Luka Korlaet), Osnovna škola “Žnjan – Pazdigard” (Autori: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann),  Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji (Autori: Gorana Giljanović i Eugen Popović) )te Issa Magaron na Visu (Autor: Davor Mateković).

>>Davor Mateković: Danas u arhitekturi glavnu riječ ne vode stilovi već jaki individualci

>>OŠ Žnjan-Pazdigrad najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2017.

.Za nagradu za konceptualni pothvat nominirani su projekti Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Autor: Dinko Peračić) te Stambeni sklop Jordanovac (Autori: Svebor Andrijević, Luka Korlaet), koji je nominiran u dvije kategorije.

U području urbanizma natječu se zbornik radova “Urbano-ruralne veze” i projekt “Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu”.

Nominirani projekti iz svih dijelova Hrvatske

Za godišnje nagrade nominirani su projekti iz raznih dijelova Hrvatske: uz Spit, Rijeku i Zagreb u užem izboru su projekti iz Gunje i Visa. Također, nominacije obuhvaćaju zgrade različitih namjena te su finalisti za nagrade zgrade za sport, stanovanje i kulturu.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. Članovi Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Cilj dodjele nagrada HKA je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja. Ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljit će se na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju.