Otvoren javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, prijave u rujnu

Na javni poziv mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili površinu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna

103
energetska obnova obiteljskih kuca

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je u četvrtak dugo očekivani javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Za program je ove godine osigurano 203 milijuna kuna. Iako je javni poziv objavljen u četvrtak, zaprimanje prijava počinje tek 1. rujna ove godine.

“Željeli smo građanima ostaviti dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije”, objasnio je vremenski odmak direktor Fonda Siniša Kukić.

Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama kako bi se smanjila količina energije potrebne za zagrijavanje i hlađenje prostora. Drugim riječima, cilj su energetske i financijske uštede te povećanje kvaliteta boravka u prostoru.

Sufinancira se do 60 posto investicije

Građanima će se, neovisno o lokaciji, u iznosu do 60 posto sufinancirati investicija u povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna.

>>HBOR: Dodatnih 212,8 mil. kn za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora

>>GREEN TALKS – Znamo li graditi zgrade gotovo nulte energije

Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako građani kontinentalne Hrvatske mogu prijaviti za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, dok se građani obalne Hrvatske mogu prijaviti za obnovu kuća energetskog razreda C ili nižeg.

Prijave isključivo elektronički

Ove godine uveden je i novi način prijave. Prijava je javni poziv podnosit će se isključivo elektronički, putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda.

“Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kuna”, pojasnio je direktor Fonda Siniša Kukić, uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinanciranje bude odobreno i koji provedu obnovu.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (skenirane dokumente) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Fond je u četvrtak objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, u okviru kojeg su raspoloživa 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila hrvatska Vlada, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.