Sveta Nedelja omogućila plaćanje javnih usluga kriptovalutama

Na uplatnicama će biti kod koji treba skenirati, potom se otvara platni widget putem kojeg korisnik uplaćuje kriptovalutu koja s konvertira u kune koje sjedaju na gradski račun

83
Sveta Nedelja PayCek
Nikola Škorić, Dario Zurovec i Davor Nađi

I dok je Ministarstvo uprave omogućilo plaćanje pristojbi i naknada karticama na šalterima županijskih i matičnih ureda, Grad Sveta Nedelja omogućio je plaćanje javnih usluga kriptovalutama preko platforme PayCek koju je razvila tvrtka Electrocoin. Electrocoin je jedan od tvrtki koja je od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga licencirana kao kriptomjenjačnica i platni procesor.

>>Pristojbe i naknade u županijskim uredima mogu se plaćati karticama

>>Nikola Škorić: Nema kriptovaluta bez blockchaina, ni blockchaina bez kriptovaluta

Ugovor o procesiranju kriptovaluta potpisali su u petak, 26. lipnja, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor tvrtke Electrocoin Nikola Škorić. Procesiranje je konverzija kriptovalute u kune prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge.

Sustav plaćanja funkcionira slično internetskom bankarstvu. Na uplatnicama će biti kod koji treba skenirati, potom se otvara platni widget putem kojeg korisnik uplaćuje kriptovalutu koja s konvertira u kune koje sjedaju na gradski račun.

>>ZEF: Kupujte domaće, plaćajte kriptovalutama

Predvodnici promjena

“Naša je vizija biti grad za pametno poslovanje i ugodan život, pratimo korak s vremenom, a često volimo biti i predvodnici promjena. Drago mi je što smo među prvim gradovima u svijetu koji uvode ovakav način plaćanja. U Svetoj Nedelji postoje poduzeća koja koriste kriptovalute, poput Greyp Bikes Mate Rimca, koja će tako moći platiti komunalnu naknadu. Uvođenjem ovakvih usluga šaljemo poruku da smo okrenuti budućnosti i spremni diktirati tempo promjena“, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

“Ovo možda nije nasušna potreba za građane Svete Nedelje, no svakako je pokazatelj vizije gradskog vodstva. Ovakav način plaćanja koriste još dvije države u SAD-u, dva grada u Kanadi i jedan u Švicarskoj, tako da je Grad Sveta Nedelja svakako jedan od pionira promjena”, rekao je direktor Electrocoina Nikola Škorić.

Sam proces plaćanja traje desetak sekundi, a to je demonstrirano i na konferenciji za medije, kada je putem aplikacije PayCek uplaćena donacija SOS Dječjem selu Hrvatska.

Nema tečajnog rizika

“U početku ne očekujemo veliki broj transakcija, no s vremenom će se pokazati prednosti ove usluge koja s punim radom kreće na jesen. Moramo naglasiti da se Grad u ovom slučaju ne izlaže tečajnom riziku, jer se na kraju svake transakcije na našem računu nalaze sredstva u kunama”, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

>>Guverner Vujčić: Ako ulažete u kriptovalute, budite svjesni rizika

>>Hanfa odobrila investicijski fond koji će ulagati u kripto imovinu

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje, uvela najbolje softvere za transparentnost čime je postala i najtransparentniji grad. Dvije godine za redom je proglašena najboljim gradom za gospodarstvo te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport te su tako uveli potpunu transparentnost financija.