EIT Health InnoStars podržao hrvatski projekt 3D virtualni navigacijski uređaj za kirurge

Svaki od 15 podržanih projekta u 2020. godini dobiva do 75.000 eura za daljnji razvoj probojnog proizvoda ili rješenja, ali i mentoriranje i pristup mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi

77
EIT Health InnoStars

EIT Health InnoStars odlučio je podržati 15 novih inovacija u zdravstvu koje su razvijene u naprednijim regijama srednje, istočne i južne Europe. Svaki projekt u 2020. godini dobiva do 75.000 eura za daljnji razvoj probojnog proizvoda ili rješenja, ali i mentoriranje i pristup mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi.

Među podržanim projektima ove godine je sustav s 3D hardverskim senzorom koji podržava pokrete ruku/prstiju kao ulaz, bez dodira s rukom. Takav pristup će omogućiti kirurzima da potpunu i beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije, gdje je neizbježno ‘preklapanje’ stvarnih i virtualnih anatomskih modela.

Projekt razvijaju Rochester Institute of Technology (RIT Croatia) u Hrvatskoj, Bitmedix i Sveučilište u Zagrebu.

Potpuna i beskontaktna orijentacija prilikom operacije

3D virtualni navigacijski uređaj ponudio bi alternativu postojećim softverskim sustavima za vizualno praćenje, a RIT Croatia želi pokrenuti inicijativu za razvoj softverskog okvira koji će koristiti stereo dubinske kamere visoke rezolucije i pružiti skup standardiziranih metoda za upravljanje medicinskim aplikacijama, kao što su pokreti ruku/prstiju.

Praćenje kretanja omogućuje preciznije virtualno kretanje, rotaciju, prostorno zaključavanje i mjerenje, kao i dubinsku analizu skupova podataka. Kako bi pružili najpreciznije iskustvo, koriste kameru za praćenje 3D prostora i kretanja koja ima aktivnu stereo rezoluciju s preciznim senzorima za analizu dubine do raspona do 2-3 metra, što kirurgu daje osjećaj slobode za vrijeme operacije.

“Cilj nam je potaknuti razvoj zdravstvenih inovacija u našim krajevima. Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health. Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje koje podupire njihovu inovaciju, ali i osnažuje inovacijski ekosustav”, rekla je dr.sc. Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Hub u Hrvatskoj.

“Želimo poticati novu generaciju inovatora i podržati osnivanje novih poduzeća koja se bave zdravstvom. Za nas je ovo više od samog financiranja. Tražimo i unaprjeđujemo najbolje lokalne istraživače za izgradnju konzorcija, uključujući i ostale igrače iz poslovne ili akademske zajednice. Dugoročno gledano, oni mogu postići razinu zrelosti koja će im omogućiti da unovče svoje inovacije ili povećaju svoje poslovanje”, rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Četiri zemlje na pobjedničkom postolju

EIT Health RIS Innovation Call je od 2019. do 2020. podržao 30 konzorcija zdravstvenih inovatora iz naprednijih europskih regija. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha program se nastavio ove godine s ciljem financiranja kvalitetnih, snažnih i uravnoteženih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova.

Projekti će se razvijati u suradnji s EIT Health Hubs, lokalnim organizacijama koje podržavaju regionalni razvoj ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji i Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti.

U prethodnom ciklusu Rumunjska (4), Portugal (3), Italija (2) i Slovenija (2) bile su među najuspješnijim zemljama po broju nagrađenih konzorcija. Ovo je druga godina u kojoj Rumunjska i Slovenija predstavljaju visokokvalitetne projekte na EIT Health RIS inovacijskom pozivu. Ostali podržani projekti dolaze iz Hrvatske, Češke, Latvije i Litve.