Proračun izgubio 100 mil. kuna zbog lošeg upravljanja poslovnim prostorima

Od gotovo šest tisuća poslovnih prostora u vlasništvu države, gotovo 90 posto je bilo bespravno useljeno, kaže ministar državne imovine Goran Marić. Zbog lošeg upravljanja poslovnim prostorima u državnom vlasništvu proračun je pretrpio štetu od najmanje sto milijuna kuna

131
Ministarstvo državne imovine
Ministar Goran Marić

Ministarstvo državne imovine nastavlja potpisivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora u državnom vlasništvu. Do nedavno većina tih korisnika prostora državi nije plaćala ništa, a neki su prostore dali u podzakup. U mjesec dana potpisano je više od 130 novih ugovora, objavio je HRT.

Od gotovo šest tisuća poslovnih prostora u vlasništvu države samo ih je nekoliko imalo ugovor o zakupu.

“Devedeset posto tih prostora je bilo bespravno useljeno, a dio tih nelegalnih korisnika davao je prostore koji nisu u njihovom vlasništvu u zakup trećim osobama. Tako su stjecali imovinsku korist na štetu Republike Hrvatske”, rekao je ministar državne imovine Goran Marić za Dnevnik HTV-a.

Kako bi se zaštitili interesi Republike Hrvatske i legalni korisnici prostora, od kraja prošle godine u primjeni je novi zakon. A od početka ove godine Ministarstvo državne imovine izravno potpisuje s poduzetnicima nove ugovore o zakupu.

Zbog lošeg starog zakona na zakupu poslovnih prostora proračun je gubio milijune kuna. “U proteklih dvadeset i pet godina samo na poslovnim prostorima državni proračun pretrpio je štetu od sto milijuna kuna. Da se ovakav zakon primjenjivao ranije, od najamnina za poslovne prostore imali bismo više od 200 milijuna kuna prihoda u državni proračun“, rekao je minsitar Marić.

Do sredine ove godine s poduzetncima bi trebalo biti potpisano nekoliko stotina novih ugovora o najmu poslovnih prostora u državnom vlasništvu. Oni koji se ogluše na poziv ministarstva da potpišu nove ugovore, morat će iseliti iz prostora, a prijeti im i prijava Državnom odvjetništvu.