Obnovljen Studenstki dom “Bruno Bušić” u Splitu

Dom izgrađen 1974. je potpuno preuređen i obnovljen. Ima 465 kreveta, a investicije je vrijedna 62 milijuna kuna, od čega je 32,5 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

84
Studentski dom Split

Studentski dom “Bruno Bušić” u splitu, smješten uz park-šumu Marjan, otvoren je nakon potpune rekonstrukcije. Ima ima 465 kreveta, a investicija je vrijedna 62 milijuna kuna, od čega je 32,5 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. To je do sada najveći iznos odobren iz fondova Europske unije za infrastrukturno ulaganje na području Splita.

Projekt su financirali i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Studentski centar Split.

Arhitektonski projekt izradio je Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., a projekt rekonstrukcije zgrade izradio je prof. dr. sc. Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Glavni izvođač bila je tvrtka Tromont d.o.o., a upravljanje projektom i administracijom vodila je zajednica ponuditelja u kojoj su bile tvrtke PJR d.o.o. iz Zagreba i Unistem Cekom d.o.o. iz Splita.

Obnovljeni elektroenergetski sustavi i nadograđen kat

Dom je sagrađen 1974. godine uoči Mediteranskih igara u Splitu. Rekonstrukcija Doma uključivala je nadogradnju jednog kata, evakuacijskih stepenica, dogradnju balkona, moderne praonice, kantine te konferencijske dvorane, potpuno preuređenje postojećih prostora, zamjenu postojećih sustava grijanja i hlađenja, uključivo izvedbu sustava pripreme tople vode pomoću sustava sunčevih kolektora na krovu zgrade, zamjenu elektroinstalacija uz potpunu zamjenu rasvjetnih tijela LED rasvjetom te radove na pročelju kako bi se poboljšala toplinska izolacija. Rekonstrukcijom je postavljen lift za osobe sa smanjenom pokretljivosti, a uređena su igrališta za mali nogomet i košarku.

“U Studentskom domu imamo 465 ležajeva, 121 trokrevetnu sobu, 49 dvokrevetnih I četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću”, rekao je Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra Split.

Splitskom sveučilištu nedostaje smještajnih kapaciteta za studente tako da je sljedeći cilj izgradnja novog studentskog doma u sklopu kampusa, najavio je rektor Dragan Ljutić
U ovom trenutku na Sveučilištu u Splitu studira više od 20 tisuća studenata, a gotovo 800 ih svake godine ostane bez mjesta u Domu tako da bi novi Studentski dom značio mnogo za standard splitskih studenata.

>>Studentski dom u Puli dobiva dva nova paviljona