Počinje obnova državne ceste Osor – Nerezine

Dionica duga 2,5 kilometra će se proširiti, a gradit će se i usporedna biciklistička staza i nogostup te sustav odvodnje i javne rasvjete. Projekt je vrijedan 46,5 milijuna kuna

175
cesta osor nerezine
Potpisivanje ugovora za obnovu ceste od Osora do Nerezina [izvor: Grad Mali Lošinj]

U Osoru je potpisan 46,5 milijuna kuna vrijedan ugovor o obnovi dionice državne ceste D100 Osor – Nerezine. Dionica duga 2,5 kilometra će se proširiti sa sadašnjih sedam na 13 metara, a gradit će se i usporedna biciklistička staza i nogostup, te sustav odvodnje i javne rasvjete.

Investitori su Hrvatske ceste koje ulažu 25 milijuna kuna u rekonstrukciju ceste, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj koje će investirati 11 milijuna kuna u vodoopskrbu i odvodnju, Grad Mali Lošinj koji ulaže 830 tisuća kuna u izgradnju javne rasvjete, te HEP koji investira 445 tisuća kuna u elektroenergetske radove. Svi navedeni iznosi su bez poreza na dodanu vrijednost. Radovi počinju 1. listopada, a trajat će godinu i pol dana.

Ugovor su u prostoru Arheološke zbirke Osor potpisali Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, Neven Kruljac, član uprave Vodoopskrbe i odvodnje Cres – Lošinj, Josip Purić, predsjednik uprave GP-a Krk koje će izvoditi radove, te predstavnici Elektroprimorja Rijeka.

Usko grlo

“To je usko grlo i sigurnosno opasna dionica za vožnju,no za osamnaest mjeseci od potpisa ugovora ta cesta će biti obnovljena, Ostalo nam je da obnovimo državnu cestu prema Porozini koja je također u lošem stanju. Hrvatske ceste pripremaju dokumentaciju. Jedan dio je već obnovljen, ali moramo što prije obnoviti preostali dio državne ceste”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

“Cesta D100 dovršena je i svečano otvorena još davne 1968. godine, a tijekom posljednjih petnaestak godina na području Grada Malog Lošinja obnovljene su sve dionice osim državne ceste Mali Lošinj – Veli Lošinj i dionice za čiju obnovu smo danas potpisali ugovor. Ovo je pretposljednji koračić u rekonstrukciji prometnica, ali prvi na razini aglomeracije odnosno velikog projekta vodoopskrbe i odvodnje koji nas očekuje u sljedećih nekoliko godina. Sustav odvodnje uz cestu Osor – Nerezine je prva dionica jer se čekalo na rekonstrukciju ceste”, rekla je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.