Rijeka gradi 90 stanova po modelu društveno poticane stanogradnje

Ukupna vrijednost investicije je 54,5 milijuna kuna, a Grad Rijeka je osigurao građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na komunalnu infrastrukturu u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna

89
Martinkovac POS
Pogled na lokaciju Martinkovac POS [Izvor: APOS Grada Rijeke]

U riječkom naselju Martinkovac gradit će se, po modelu društveno poticane stanogradnje (POS), tri višestambene zgrade s ukupno 90 stanova. Ugovor o gradnji potpisali su u srijedu predstavnici Grada Rijeke, Agencije za društveno poticanu stanogradnju i ljubljanske tvrtke VG5 kao izvođača radova.

Ukupna vrijednost investicije je 54,5 milijuna kuna, a Grad Rijeka je osigurao građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na komunalnu infrastrukturu u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna. Iz državnog proračuna osigurano je 11,3 milijuna kuna, a ostatak od 38,7 milijuna kuna financirat će se sredstvima koja kupci uplaćuju nakon potpisivanju predugovora o kupoprodaji, tijekom izgradnje stanova.

Zgrade će se graditi na dvije čestice ukupne površine 6095 četvornih metara, na jugoistočnom, pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac. Svaka zgrada imat će 30 stanova, a ukupno će biti izgrađeno 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom.

Stanovi će se prodavati prema važećoj gradskoj listi prvenstva za kupnju stanova koji se grade po POS-u. Na stranici Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke navodi se da bi cijena trebala biti ispod 9000 kuna po četvornom metru.

Useljenje krajem 2022. ili početkom 2023. godine

Radovi bi trebali početi u drugom tromjesečju 2021., nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinskih dozvola. Gradnja bi, pak, trebala trajati 18 mjeseci, a useljenje u stanove planirano je krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Ugovor o javnoj nabavi za izradu projektne dokumentacije i izgradnji višestambenih objekata na Martinkovcu po POS modelu vrijedan 49,1 milijuna kuna potpisali su ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Hrvoje Šćulac i direktor tvrtke VG5 Nejc Hrastnik.

Ugovor o međusobnim pravima i obvezama između Grada Rijeke i riječke Agencije u svrhu realizacije projekta POS Martinkovac potpisali su gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj Agencije Hrvoje Šćulac.

Grad Rijeka u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture u naselju Martinkovac te za projektnu dokumentaciju ulaže dodatnih 11,7 milijuna kuna.