Aladrović: Mjere vrijede do kraja veljače, no budimo svjesni fiskalnih ograničenja

Sadašnje mjere donesene su do kraja veljače, a narednih dana razmatrat će se opcije koje su vezane za daljnji epidemiološki okvir i ekonomske mjere, poručio je ministar rada Josip Aladrović

70
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za Dnevnik Nove TV te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u središnjem Dnevniku HTV-a potvrdili su da će kriteriji za potpore poduzetnicima koji su pogođeni posljedicama krize zbog pandemije koronavirusa za veljaču ostati isti kao do sada.

Naknada za fiksne troškove, uz uvjet da je pad prihoda u usporedbi s odgovarajućim razdobljem 60 posto ili veći, isplaćivat će se po istim uvjetima koji su vrijedili do sada, rekao je Marić.

“Mjere za očuvanje radnih mjesta na snazi su do kraja veljače za one koji će otvoriti svoje djelatnosti i za one koji neće otvoriti. Naknada fiksnih troškova po istom principu. Želimo da ugostitelji i svi koji su bili zatvoreni jedan dio prihoda ostvare kroz ovu relaksaciju mjera, a dio će, kao i do sada, snositi država”, poručio je ministar Aladrović.

Dodao je da su mjere donesene do kraja veljače te da će se narednih dana razmatrati opcije koje su vezane za daljnji epidemiološki okvir i ekonomske mjere.

“Moramo svi biti svjesni naših fiskalnih ograničenja i kakav je utjecaj tih mjera na proračun”, upozorio je poručio je ministar rada i mirovinskog sustava.

Aladrović je rekao da je riješen problem kašnjenja isplate potpora za očuvanje radnih mjesta, a to je u posljednja dva dana u nekoliko navrata potvrdio i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

“Za siječanj je obrađeno 19.000 od 29.000 zahtjeva, isplaćeno je 250 milijuna kuna do sada. U roku od deset do dvanaest dana sigurno će sve biti isplaćeno”, rekao je ministar.
Aladrović je komentirao i porast nezaposlenosti. Rekao je kako je pandemija ostavila traga, ali da Hrvatska bilježi pad zaposlenosti od svega 7000 osiguranika ako se uspoređuje kraj siječnja ove godine s krajem siječnja 2020.

Dodao je kako su to pozitivni trendovi te da postoje određeni sektori, poput IT-ja i graditeljstva, koji imaju značajan rast poput zaposlenih.