Prostor bivšeg TEF-a u Šibeniku konačno spreman za investitore

Prema GUP-u Grada Šibenika na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi se  izgradilo novo naselje, stambeno-poslovni, kulturni i obrazovni te ugostiteljsko-turistički kapaciteti

202
TEF
Prostor nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura

Odlukom šibenskih gradskih vijećnika prostor TEF-a konačno je dobio zeleno svjetlo za nova ulaganja i uključivanje u život grada. Potvrđeno je osnivanje tvrtke Batižele preko koje Grad Šibenik, zajedno s Republikom Hrvatskom, ovladava prostorom bivše Tvornice elektroda i ferolegura. Ovime se ta atraktivna lokacija od 28 hektara površine u zoni mješovite namjene, nakon više od 20 godina blokade, prenamjenjuje u prostor otvoren  zainteresiranim investitorima.

“Na području Tvornice elektroda i ferolegura bit će ono što smo građanima i obećali, a to je jedinstvena urbanistički riješena zona mješovite namjene. Planira se gradnja hotela i sportskih objekata, produženje plaže, prometno povezivanje i svi ostali sadržaji koji će koristiti Šibenčanima i njihovim gostima“, izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić na ovotjednom zasjedanju Gradskog vijeća Grada Šibenika.

U novu tvrtku Batižele iz TEF-a prebačeno je zemljište u vrijednosti od 350 milijuna kuna, kao i najveći dio obveza TEF-a. Država će, na račun svojih potraživanja od TEF-a, dokapitalizirati  novu tvrtku i skinuti hipoteke sa zemljišta. Temeljni kapital tvrtke Batižele iznosi 148,5 milijuna kuna, dok vrijednost nekretnina u iznosu od 21 milijun kuna ostaje u  tvrtki TEF. Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je početkom kolovoza donijela odluku o prihvaćanju projekta Batižele kojim bi se vrijedno zemljišta TEF-a stavilo u funkciju, i to u roku od godinu dana.

U suradnji s Ministarstvom državne imovine Grad Šibenik će nakon provedene podjele s osnivanjem novog društva i dokapitalizacijom omogućiti povrat ulaganja Grada Šibenika, kao i Republike Hrvatske.

Prenamjena u mješovitu zonu

Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku. Prostor površine 28 hektara nalazi se u središtu Šibenika, udaljen je samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova.

Prema GUP-u Grada Šibenika na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi se  izgradilo novo naselje, stambeno-poslovni, kulturni i obrazovni te ugostiteljsko-turistički kapaciteti. Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja, zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala Grada Šibenika.